Soroš povećao ulaganja u tehnološke kompanije – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Soroš povećao ulaganja u tehnološke kompanije

Soros Fund Management povećao je svoje udele u akcijama velikih tehnoloških kompanija usled njihovog naglog rasta poslednjih nedelja, dodavši tome i više od 200 miliona dolara u akcijama American Campus Communitiesa.

Investiciona kompanija Džordža Soroša (92) povećala je svoje udele, između ostalih, u Amazonu, Salesforceu i Alphabetu. Sve tri kompanije sada su među 10 najvećih ulaganja fonda na kraju juna, prema regulatornoj prijavi u petak.

Kompanija sa sedištem u Njujorku takođe je dodala novu poziciju od 20 miliona dolara u Tesli Elona Muska, iako to predstavlja samo oko 0,4 odsto Sorosevog portfolija američkih akcija vrednog 4,6 milijardi dolara koji se smanjio za 664 miliona dolara u drugom kvartalu. Ostale nove investicije uključuju 168 miliona dolara akcija Alleghanya i 201,5 miliona dolara akcija American Campusa, koje je Blackstone pristao kupiti u aprilu.

Tehnološke akcije su porasle od početka ove godine, pri čemu je indeks Nasdaq 100 porastao za više od 20 odsto u odnosu na najnižu vrednost od sredine juna. Američke akcije napredovale su četvrtu nedelju zaredom, što je najduži niz nedeljnih dobitaka od novembra.

Većina Soroševe imovine u fondacijama

Investiciona kompanija poznatog milijardera i filantropa upravljala je s više od 28 milijardi dolara od početka 2022, uključujući javni i privatni kapital. Soroš je iskoristio svoje bogatstvo za finansiranje grupa koje promovišu pravdu, demokratiju, ljudska prava i progresivnu politiku kroz svoju Fondaciju za otvoreno društvo.

Uložio je milijarde u svoje filantropske napore, a većina imovine njegove kompanije sada pripada fondacijama, a ne porodici Soroš. Njegovo lično bogatstvo procenjuje se na 8,5 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button