Ukrajina dogovorila sa MMF-om zajam vredan pet milijardi dolara – Bankar.rs
INOSTRANE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Ukrajina dogovorila sa MMF-om zajam vredan pet milijardi dolara

Osiguravanje novog pet milijardi dolara vrednog zajma od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pomoći će i uveriti i ostale ukrajinske kreditore da je makroekonomska situacija u toj ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je u glavni ekonomski savetnik ukrajinskog premijera Volodimira Zelenskog.

Novo MMF-ovo finansiranje poslužiće za otprilike 18 meseci kao sidro, dok se ne dogovori veći finansijski paket, vredan između 15 i 20 milijardi dolara, koji bi trebao pomoći Ukrajini da prebrodi ekonomsku krizu uzrokovanu ruskom invazijom, izjavio je savetnik Oleg Ustenko, prenosi SEEbiz.

Pre dve nedelje ukrajinski guverner Kirilo Ševčenko rekao je za Reuters da traže od MMF-a i do 20 milijardi dolara vredan zajam za razdoblje od dve do tri godine. Tako veliki zahtev izazvao je intenzivne rasprave unutar MMF-a, jer bi za sobom mogao pokrenuti i pitanja o održivosti ukrajinskog duga.

„Program MMF-a od pet milijardi dolara bio bi u skladu s ranijim razinama finansiranja i mogao bi biti katalizator za finansiranje iz drugih izvora, uključujući EU, SAD i druge zemlje,“ izjavio je Ustenko.

Raniji program MMF-ova finansiranja Ukrajine bio je otkazan u martu, a umesto toga ta je međunarodna finansijska institucija odobrila je toj zemlji 1,4 milijarde dolara hitnog zajma sa tek nekoliko uslova u prvim nedeljama ruske invazije.

U međuvremenu, u petak su dve globalne rejting agencije – Standard and Poor’s i Fitch snizile rejting za inostrano zaduživanje Ukrajine, poručivši kako restrukturiranje duga te zemlje smatraju problematičnim.

Izvor: SEEbiz

Tags
Back to top button