Smanjena potrošnja u EU uticala na pad globalne tražnje za gasom – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Smanjena potrošnja u EU uticala na pad globalne tražnje za gasom

Ruski energetski div Gazprom saopštio je da isporučuje gas u skladu sa potvrđenim zahtevima, a da je smanjena potrošnja u Evropskoj uniji (EU) od 31 milijardu kubnih metara bila ključni faktor koji je podstakao pad globalne tražnje za ovim energentom.

Izvoz gasa u zemlje van bivšeg Sovjetskog Saveza iznosio je 75,3 milijarde kubnih metara, što je 34,7 odsto ili 40 milijardi kubnih metara manje u odnosu na isti period prošle godine.

Izvoz gasa u Kinu preko gasovoda Snaga Sibira nastavlja da raste u okviru dugoročnog bilateralnog ugovora između Gazproma i CNPC. Porastao je 60,9 odsto u prvih sedam meseci, prenosi agencija Mina. Na primer, u julu su isporuke gasa redovno premašivale ugovorene dnevne količine, a rekord u dnevnom izvozu je oboren tri puta.

Prema preliminarnim procenama i dostupnim aktuelnim podacima, svetska potražnja za gasom u prvih sedam meseci iznosila je oko 35 milijardi kubnih metara manje u odnosu na isti period prošle godine. U 27 zemalja EU potrošnja gasa je pala 31 milijardu kubnih metara u navedenom periodu.

Prema Gas Infrastructure Europe (GIE), rezerve gasa sadržane u evropskim podzemnim skladištima gasa su popunjene 42,8 milijardi kubnih metara do 30. jula.

Kako je navedeno, kompanije će morati da ubrizgaju još 29,6 milijardi kubnih metara gasa u evropska podzemna gasna skladišta da bi ih dovele do nivoa koji su zabeleženi na početku perioda povlačenja 2019-2020. godine.

U međuvremenu, neke evropske zemlje, poput Nemačke i Belgije, uvidele su da su količine gasa povučene određenim danima u julu veće od ubrizganih količina u njihovim skladištima, naveo je Gazprom.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button