Koliko je zaista za građane bitno što se dolar izjednačio sa evrom? – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Koliko je zaista za građane bitno što se dolar izjednačio sa evrom?

Imajući u vidu izjednačavanje kursa dolara i evra pitanje je kakve će posledice nov odnos imati po građane Srbije i državu. Predsednik udruženja banaka Srbije svoj odgovor za “Blic Biznis” započeo je rečima da narodna izreka kaže: koga je zmija ujedala i guštera se plaši

– Na ovu izreku pomalo podseća reakcija javnosti na vest o rastu kursa dolara, odnosno na vest da se američka valuta po vrednosti izjednačila sa evropskom. Zmija u ovoj priči je višestruki ekonomski poremećaj, koji je izazvao razumljivu nervozu među građanima. Rast cena energenata, poskupljenje hrane, inflacija širom sveta – to su vesti koje ne prijaju ušima građana. I nekako, posledično burna reakcija usledila je i na informaciju da je američki dolar dostigao vrednost evra – rekao nam je Vasić i nastavio:

Međutim, ova druga vest zaista nema razloga da zabrine ogromnu većinu građana. Naime, krediti izraženi u dolarima u Srbiji su izuzeto retki. Prema podacima Kreditnog biroa na dan 31. maja ukupan broj stambenih kredita je 152.437 od čega je 151.018 u evrima. Dakle 99%. Svi ostali krediti, u dinarima, pa i u drugim valutama, čine do 1% ukupnog broja stambenih kredita.

Ni srpska privreda nije ništa više ugrožena od građana. Na sreću, obaveze svih u Srbiji većinski su vezane za evropsku valutu.

Kada se pogledaju dugovanja vezana za evro, tu se najvažnijim klijentom može smatrati država, Republika Srbija. Međutim, i tu je u proteklih nekoliko godina znatno promenjena nepovoljna struktura javnog duga, odnosno smanjen je udeo kredita vezanih za dolar. U ovom trenutku oko 10% javnog duga vezan je za američku valutu, a skoro 58% za evro.

Ako se nekoga ipak dotiču ove promene u odnosu dve valute, onda to svakako nisu obični građani. Razlika u kursu dolara i evra bitna je za profesionalne trgovce na berzama, za investitore visokog nivoa, naravno i za centralne banke. Kada se promena kursa primeni na red veličine novca kojim oni raspolažu, onda su te razlike zaista krucijalne.

Ako ostanemo na poziciji štednje ili zarade običnog građanina, onda zaista deluje racionalno savet jednog od profesora ekonomije, koji je već ocenio da zamenu valute iz evra u dolar ne smatra preporučljivom transakcijom. Naravno, odluka je uvek na svakome od nas.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button