Rast cena više brine nego rat u Ukrajini ili pandemija – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Rast cena više brine nego rat u Ukrajini ili pandemija

Ceo svet je u strahu od poskupljenja. Rast privrede je usporen, ove godine u Evropskoj uniji biće 2,7 odsto, naredne svega jedan i po procenat. A inflacija je dostigla istorijski maksimum – 7,6 odsto u evrozoni, a 8,3 u Evropskoj uniji.

Inflacija je stigla u sve delove sveta i tu je da ostane, kažu, nekoliko godina. Ove će globalna stopa u proseku biti 7,7 odsto. To je jedan od rezultata zajedničkog istraživanja nemačkog i švajcarskog Instituta za ekonomsku politiku u kojem je učestvovalo oko 100 zemalja i 660 ekonomista, piše RTS.

Posebno visoke stope inflacije, preko 20 odsto, očekuju se u Južnoj Americi, Severnoj i Istočnoj Africi, i Zapadnoj i Centralnoj Aziji. Relativno sporo cene će rasti – u Severnoj i Centralnoj Americi i velikim delovima Evrope, gde je očekivana stopa rasta ispod deset procenata.

„Akcije Moskve remete snabdevanje energentima i žitom, podižu cene i slabe poverenje. U Evropi, zamah ponovnog otvaranja naših privreda podržaće ovogodišnji rast, ali za 2023. godinu značajno smo revidirali prognozu. Očekuje se da će rekordno visoka inflacija dostići vrhunac kasnije ove godine i postepeno opadati u idućoj“, kaže Paolo Đentiloni (Paolo Gentiloni), evropski komesar za ekonomiju.

Inflacija je neuobičajeno visoka u Nemačkoj, ekonomski najjačoj zemlji u Evropi. Rast cena brine građane više nego rat u Ukrajini ili pandemija. Gotovo trećina strahuje da će morati da promeni način života. U banci hrane u Dizeldorfu sve veći broj stanovnika traži pomoć.

„Verovatno više nikada nećemo dostići pretkrizni prosek. Dramatična društvena kriza najverovatnije će se pogoršati narednih meseci, a inflaciji ne vidimo kraj“, navodi Marsel Frazer (Marcel Fraser) sa nemačkog Instituta za ekonomska istraživanja.

U Austriji brašno je za godinu poskupelo 129 odsto, puter 76 odsto, a jaja gotovo 50 odsto. Privredna komora zahteva da se privremeno smanji PDV na namirnice i uvede strogi nadzor cena. Inflacija brine kancelara, nedavnom izjavom uzburkao je javnost.

„Ako inflacija nastavi ovako imamo samo dve mogućnosti – alkohol ili lekove za smirenje“, kazao je Karl Nehamer (Karl Nehammer), kancelar Austrije.

Najvišu inflaciju u proteklih 40 godina imaju Amerikanci – 9,1 procenat, najviše zbog poskupljenja goriva i hrane. Ponovo rastu redovi ispred banaka hrane širom Amerike, sve je više novih korisnika.

„Cene hrane su previsoke i svakim danom rastu. Drago mi je što ima neko da nam pomogne“, rekao je jedan stanovnik Kalifornije.

Neprihvatljivo visoki brojevi brinu predsednika Džoa Bajdena, borba protiv inflacije je, kaže, prioritet.

Federalne rezerve povećale su kamatne stope za 0,75 odsto do kraja jula. Analitičari kažu – trebalo je ranije inervenisati. Što se duže čeka, mere će biti drastičnije.

Izvor: RTS

Tags
Back to top button