MMF najavljuje novu metodu procene održivosti državnog duga – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

MMF najavljuje novu metodu procene održivosti državnog duga

Međunarodni monetarni fond (MMF) razvija novu metodu procene održivosti duga zemalja sa pristupom finansijskim tržištima, kako bi preciznije predvideo rizike finansijskih kriza i poboljšao transparentnost, saopštili su zvaničnici.

Međunarodni zajmodavac prošli je put ažurirao 2013. godine, kada je evropska dužnička kriza bila u punom jeku, prenosi SEEbiz.

Zamenik direktora MMF-ova odelenja za strategiju, politiku i reviziju, Jeromin Zettelmeyer, kazao je da je procena održivosti duga neke zemlje oduvek bila manje nauka, a više umetnost, a novi sistem trebalo bi da pojača ulogu nauke.

On je dodao da je MMF revidirao modeliranje faktora povezanih sa dugom kako bi razvio tačniji okvir koji im omogućuje da upozore na krize i neodržive i održive dugove.

Procene su važne jer pomažu utvrditi koliko se zemlja može zadužiti, poštujući stroge zahteve MMF-a o održivosti duga.

Važeća metoda procene ukazuje zemljama na brojne pokazatelje potencijalno opasnih područja, ali ostavlja značajan diskrecioni prostor zvaničnicima MMF-a u njihovoj proceni.

“Novi alati i modeli povezaće ih u statistički pouzdanu, mehaničku procenu održivosti koja će biti transparentnija“, objasnio je Zettelmeyer.

Zamenica načelnika MMF-ovog odelenja za strategiju, politiku i reviziju, Manrique Saenz, kazala je da bi nova metodologija trebalo da omogući i bolju procenu kapaciteta zemalja da servisiraju potrebe za finansiranjem uz podršku likvidnih resursa, potencijalnih novih izvora prihoda i robusnih domaćih tržišta.

U slučaju zemalja zavisnih od prirodnih resursa, MMF će nastojati bolje proceniti klimatske promene i buduće promene u potražnji za fosilnim gorivima.

Oni žele takođe poboljšati prikaz održivosti duga državnih firmi u finansijskom i nefinansijskom sektoru.

“Novi okvir za procenu duga razvijen je nakon opsežnih konzultacija sa vanjskim deonicima, učesnicima na tržištu, rejting agencijama, akademicima, Evropskom unijom i Evropskom centralnom bankom (ECB)“, poručili su iz MMF-a.

Iz MMF-a je saopšteno da se očekuje da će ažurirana metoda procene duga biti spremna za primenu u četvrtom tromesečju ili prvom tromesečju naredne godine.

Izvor: Vijesti.me

Tags
Back to top button