Vlada donela uredbe: Ograničene cene osnovnih namirnica, gasa, goriva – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Vlada donela uredbe: Ograničene cene osnovnih namirnica, gasa, goriva

Na sednici Vlade Srbije usvojene su Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica i Uredba o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Uredbom o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, ograničavaju se cene brašna tip T-400 glatko, u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma; tip T-500, u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma; jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, kao i svinjski but, tako da ne prelazi nivo cena na dan 15. novembar 2021. godine.

Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“, a važi do 31. jula 2022. godine.

Mleko i šećer

Uredbom o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, ograničava se maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra na 113,99 dinara.

Maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera, po kilogramu, u svim pakovanjima, ne sme prelaziti 96,99 dinara, dok maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera, u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i deset kilograma, ne sme prelaziti 80,00 dinara po kilogramu. Maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera za sva ostala pakovanja ne sme prelaziti 88,00 dinara po kilogramu.

Ograničenje cena se ne odnosi na snižene cene rasprodaja, sezonskih sniženja ili akcijskih prodaja, ukoliko su bile na snazi 15. novembra 2021. godine, već na redovne cene, odnosno cene pre sniženja.

Zaštita tržišta

Uredba je doneta s obzirom na to da su cene sirovina i proizvođačkih inputa i dalje na visokom nivou, a situacija na berzama u zemlji i okruženju i dalje nedovoljno predvidiva, navadeno je u saopštenju.

Zbog toga je neophodno nastaviti sa primenom mere ograničenja cena ovih proizvoda.

Na sednici je doneta i izmenjena i dopunjena odluka o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom se određuje količina ulja od semena suncokreta u pakovanjima za prodaju na malo za koje se dozvoljava izvoz na mesečnom nivou.

Odluka je doneta imajući u vidu da je potrebno omogućiti realizaciju zaključenih ugovora u što većem obimu, a radi očuvanja tradicionalnog tržišta, pri tome vodeći računa o snadbevenosti domaćeg tržišta.

Cene energenata

Na sednici je usvojena Uredba o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

Usled globalnog poremećaja na tržištu prirodnog gasa i naglog skoka cene tog energenta u čitavoj Evropi, subjekti koji obavljaju delatnost snabdevanja i snabdevanja na veliko prirodnim gasom, prinuđeni su da ovaj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene iz novembra 2021. godine.

Ova uredba ima za cilj da se otklone posledice skoka cene tog energenta, ublaže posledice energetske krize i zaštite privreda i rrađani koji su upućeni na njegovo korišćenje, kao i da se obezbedi normalno snabdevanje svih potrošača i ovim subjektima obezbedi pravo na nadoknadu razlike.

Ograničenje visine cena derivata nafte produžava se do 31. jula

Članovi vlade doneli su izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, kojom se ograničenje produžava do 31. jula tekuće godine.

Imajući u vidu globalni poremećaj na tržištu naftnih derivata i energetsku krizu u svetu, članovi vlade doneli su odluku o privremenoj zabrani izvoza Evrodizela EN 590 u cilju sprečavanja nestašice i obezbeđivanja sigurnog snabdevanja tržišta ovim derivatom.

Donošenjem pomenute mere, biće sprečene moguće štete po privredu i građane Srbije.

Zbog povećanja proizvođačkih cena derivata nafte u prethodnom periodu, a u cilju očuvanja makroekonomske stabilnosti i standarda građana i neometanog snabdevanja tržišta derivatima nafte, na sednici je doneta odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 20 odsto.

Ova odluka primenjuje se počev od 1. jula zaključno sa 31. julom.

Šta je još odlučeno na sednici?

Vlada Srbije usvojila je izmene i dopune Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdevača električne energije, čime je dodatno pojednostavljena procedura za proizvodnju energije za sopstvene potrebe iz OIE.

Izmenama će biti omogućeno dodatno skraćivanje procedura i smanjenje troškova za kupce-proizvođače koji celokupnu proizvedenu električnu energiju koriste samo za sopstvenu potrošnju, i ne isporučuju višak energije u prenosni, distributivni, odnosno zatvoreni distributivni sistem.

U ovom slučaju, građani ili privredni subjekti sa statusom kupca-proizvođača dužni su da snabdevaču podnesu zahtev za zaključenje ugovora o potpunom snabdevanju ili ugovora o snabdevanju sa unapred određenim količinama električne energije za svaki obračunski period tokom perioda snabdevanja, čime je procedura za ovu kategoriju dodatno pojednostavljena.

 

Izvor: BIZlife/Meediji

Tags
Back to top button