Evo koliko košta porodični ručak u Srbiji, a koliko u regionu – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Evo koliko košta porodični ručak u Srbiji, a koliko u regionu

Za porodični ručak u Srbiji potrebno je izdvojiti sve više novca – oko 25 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Uporedili smo cene mesa, ribe, krompira, hleba i povrća u Srbiji i regionu, da bismo videli ko prolazi jeftinije, a ko skuplje od nas. U Srbiji su namirnice potrebne za porodični ručak među najjeftinijima, ali su i plate među najnižima.

Za primer prosečnog ručka uzeli smo pile, kao i oslić, ukoliko se odlučite na obrok bez mesa, kao i hleb, krompir i paradajz. U obračun smo stavili pola kilograma ribe i po 300 grama krompira i paradajza, kao količine dovoljne za prosečan porodični ručak.

Srbija

Prosečna cena celog pileta u marketima u Srbiji iznosi 340 dinara, dok je kilogram oslića nešto skuplji i košta 450 dinara.

Kada je u pitanju krompir, omiljeni prilog mnogim građanima Srbije, cena za kilogram je 80 dinara.

Cena belog “sava” hleba od pola kilograma iznosi 49 dinara, a kako je pod moratorijumom – prodavci ne smeju da je povećavaju.

Za kilogram paradajza potrebno je izdvojiti u proseku 150 dinara.

Dakle, jedan porodični ručak koji sadrži ove namirnice u gore navedenim količinama, koštaće vas 458 dinara ukoliko se odlučite na meso, odnosno 343 ukoliko odaberete ribu.

Bosna i Hercegovina

Celo pile u Bosni i Hercegovini košta u proseku 415, a oslić oko 530 dinara po kilogramu.

Naše komšije i krompir plaćaju više od nas – 95 dinara, a isti je slučaj i sa paradajzom i hlebom, čije cene iznose 155, odnosno 90 dinara.

Kada se sve stavi na papir, četvoročlana porodica u BiH za prosečan ručak sa mesom daje 581 dinar, a za obrok koji uključuje meso – 431.

Crna Gora

Celo pile u Crnoj gori košta, prema podacima sajtova marketa, u proseku 410 dinara, dok je kilogram oslića znatno skuplji i košta neverovatnih 1.700 dinara.

Ukoliko se građani Crne Gore odluče da prilog njihovom ručku bude krompir, kilogram će platiti u proseku 70 dinara.

Za veknu belog hleba potrebno je izdvojiti znatno više nego u Srbiji – 95 dinara. Kilogram paradajza u crnogorskim marketima kišta u proseku 235 dinara, pokazuju sajtovi marketa.

Kada kupite sve ove namirnice, vaš račun iznosiće 596 dinara ukoliko se odlučite na meso, odnosno 1.036 ukoliko je vaš izbor riba.

Severna Makedonija

U marketima u Severnoj Makedoniji, prosečna cena celog pileta iznosi 370 dinara, dok je za kilogram oslića potrebno izdvojiti 265 dinara.

Što se priloga tiče, kilogram krompira košta 105, a paradajza 150 dinara.

Vekna bela hleba prodaje se po prosečnoj ceni od 60 dinara.

Dakle, ukoliko vaš ručak uključuje meso, to će vas koštati oko 500 dinara. Ako se ipak odlučite za ribu, vaš račun iznosiće oko 300 dinara.

Hrvatska

Za celo pile u susednoj Hrvatskoj potrebno je izdvojiti u proseku 645 dinara, dok kilogram oslića košta oko 610 dinara.

Kilogram krompira u hrvatskim marketima košta oko 80 dinara, dok se paradajz prodaje po prosečnoj ceni od 170 dinara.

Od svih država u regionu, vekna belog hleba najskuplja je upravo u Hrvatskoj, gde košta oko 135 dinara.

Hrvati, dakle, ručak plaćaju oko 850 dinara ukoliko on uključuje meso, a ukoliko uključuje ribu, račun je niži i iznosi oko 515 dinara.

Ko može da kupi najviše hrane?

Iako su pojedini prehrambeni proizvodi u regionu jeftiniji nego u Srbiji, zapravo je važnije koliko toga možete da kupite na mesečnom nivou.

Tu se Srbija ne može pohvaliti, s obzirom na to da manju prosečnu platu, penziju i minimalac primaju samo državljani Bosne i Hercegovine.

Tako je najviša prosečna plata u regionu u Hrvatskoj, gde iznosi više oko 115.000, dok je najniža u BiH, gde je oko 62.000 dinara.

 

Tags
Back to top button