Rublja najjača prema dolaru od 2015. godine – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Rublja najjača prema dolaru od 2015. godine

Ruska rublja je ojačala danas prema dolaru dostigavši najviši nivo u poslednjih sedam godina od blizu 50 rubalja za dolar.

Rublja je ove godine postala najuspešnija valuta na svetu na novčanim berzama, podržana merama – poput zabrane ruskim domaćinstvima da povlače deviznu štednju iz banaka – koje su preduzete za zaštitu ruskog finansijskog sistema od zapadnih sankcija uvedenih posle otpočinjanja vojne akcije Moskve u Ukrajinu 24. februara.

Rublja je porasla prema dolaru za više od 3,0 odsto na 50,22 rublje za dolar na Moskovskoj berzi na trgovanju do 7:24 časova po srednjoevropskom vremenu, a prethodno je dostigala kurs od 50,01.

Ruska valuta je, takođe, ojačala u odnosu na evro za 3,0 procenta na 52,89, prvi put od aprila 2015. Pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini, rublja se trgovala na nivou od oko 80 rubalja za dolar i 90 rubalja za evro. Rublja se tada trgovala u slobodnom režimu, bez podrške mera kontrole kapitala, i trpela je pritisak zbog straha od sankcija.

Jaka rublja smanjuje prihode Rusije od izvoza robe za dolare i evre, a potpredsednik vlade Andrej Belousov je ovog meseca rekao da bi industriji pogodovalo ako bi njen kurs pao na izmđu 70 i 80 rubalja za dolar.

 

Tags
Back to top button