Bitkoin se oporavlja, ne i investitori – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Bitkoin se oporavlja, ne i investitori

Bitkoin je u blagom porastu danas, ali investitori još uvek ne mogu da dođu sebi od dramatičnih gubitaka tokom poslednjih nekoliko dana, kada je najveća svetska kriptovaluta pala ispod 20.000 dolara.


Na trgovanju u 3.40 časova ujutro po istočnoameričkom vremenu, cena bitkoina se kretala oko 21.667,90 dolara, što je porast od skoro 3,0 posto u odnosu na prethodni dan, prema podacima sa KoinDeska, prenosi CNBC.

Ipak, vrednost najstarijeg svetskog tokena je i dalje na nivoima koji nisu viđeni od decembra 2020. Bitkoin je izgubio tokom proteklih sedam dana oko 27 posto vrednosti, a u odnosu na rekordni nivo iz novembra prošle godine je pao za skoro 70 procenata.

Druge kriptovalute, uključujući eter, takođe su neznatno ojačale u poslednja 24 sata.

Kretanje cene bitkoina je usko povezano sa berzanskim indeksima, posebno sa tehnološkim Nasdakom, koji je porastao u sredu nakon što su Federalne rezerve povećale svoju kamatnu stopu za 0,75 procentnih poena. To je jedan od razloga koji je doveo i do današnjeg blagog oporavka bitkoina.

Na kripto tržištima, još uvek postoje brojni problemi, budući da je raspoloženje investitora i dalje poljuljano nakon kolapsa takozvanog algoritamskog stejblkoina TeraUSD, zajedno sa njegovim sestrinskim tokenom Luna.

Stejblkoin je vrsta kriptovalute koja bi trebalo da bude vezana za vrednost neke stvarne imovine, pri čemu većina digitanih novčića želi da budu vezana za američki dolar s paritetom jedan prema jedan.

Izvor: Juronjuz

Tags
Back to top button