Premije osiguranja u Srbiji znatno ispod proseka EU – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIOsiguranjeSLIDERSVE VESTI

Premije osiguranja u Srbiji znatno ispod proseka EU

Prema premiji osiguranja po stanovniku u 2020. godini od 155 dolara ili 136 evra Srbija zauzima 62. mesto u svetu, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije (NBS) o sektoru osiguranja.

Isti pokazatelj za zemlje članice Evropske unije iznosi 2.335 dolara, za zemlje u razvoju sveta 174 dolara, a za zemlje u razvoju Evrope i centralne Azije 159 dolara.

“Sektor osiguranja u Srbiji se po stepenu razvijenosti nalazi znatno ispod proseka zemalja članica Evropske unije. U prilog tome govore pokazatelji razvijenosti tržišta osiguranja  – odnos ukupne premije i bruto domaćeg proizvoda i ukupna premija po stanovniku”, piše NBS.

U 2021. godini premija u procenjenom bruto domaćem proizvodu (BDP) u Srbiji iznosi 1,9 odsto, dok je premija po stanovniku 175 dolara ili 148 evra.

Preovlađuju društva u stranom vlasništvu

Na kraju 2021. godine, u Srbiji je poslovalo 20 društava za (re)osiguranje, što je nepromenjen broj u odnosu na prethodnu godinu. Isključivo poslovima osiguranja bavi se 16 društava, a samo poslovima reosiguranja četiri društva.

Posmatrano prema vlasničkoj strukturi kapitala, od 20 društava na kraju 2021. godine njih 15 je u većinskom stranom vlasništvu.

Društva u stranom vlasništvu na kraju 2021. godine beležila su preovlađujuće učešće u premiji životnih osiguranja sa 87,1 odsto, premiji neživotnih osiguranja sa 60 odsto, ukupnoj imovini sa 73,4 odsto, kao i u broju zaposlenih sa 65,2 odsto, navodi NBS. 

U Srbiji su najveća drušva za osiguranje  Dunav, Đenerali, DDOR, Viner i Triglav.

NBS navodi da je sektor osiguranja u Srbiji u 2021. godini ostvario pozitivan neto rezultat, koji je posle oporezivanja iznosio 11,1 milijardi dinara. Bilansna suma sektora osiguranja je porasla za 6,3 odsto i iznosi 334 milijardi dinara.

Na kraju 2021. godine premija je povećana za 8,6 odsto i iznosi 119,4 milijardi dinara. U ukupnoj premiji neživotna osiguranja i dalje imaju dominantno učešće od 77,3 odsto, navodi NBS.

Premija neživotnih osiguranja, u uslovima pandemije virusa korona, porasla je za 10,2 odsto, pri čemu dobrovoljno zdravstveno osiguranje, imovinska osiguranja i osiguranje motornih vozila  –  kasko i osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila beleže rast.

Osiguranje pomoći na putovanju, vrsta osiguranja koja je u godini pojave pandemije imala najveći negativan uticaj, u 2021. godini beleži najveći rast premije. 

Sa druge strane, životna osiguranja smanjuju učešće u ukupnoj premiji sa 23,8 odsto na 22,7 odsto, uz rast ove premije od 3,6 odsto.

U prodajnoj mreži, pored društava za (re)osiguranje, učestvovalo je i 16 banaka, šest davalaca finansijskog lizinga i javni poštanski operator, koji su dobili saglasnost za obavljanje poslova zastupanja u osiguranju. Dalje tu je i 105 pravnih lica (društava za posredovanje u osiguranju i društava za zastupanje u osiguranju), 77 zastupnika u osiguranju (fizičkih lica – preduzetnika) i 4.338 aktivnih ovlašćenih lica za obavljanje poslova zastupanja, odnosno poslova posredovanja u osiguranju.

Kako navodi NBS, premija životnih osiguranja u 2021. godini beleži na globalnom nivou procenjen realan rast od 3,5 odsto pri čemu u razvijenim zemljama on iznosi 4,1 odsto, a u zemljama u razvoju 1,4 odsto.

Pet država s najvećim učešćem u ukupnoj premiji ostvarenoj na svetskom tržištu (SAD, Кina, Japan, Velika Britanija i Nemačka) u 2020. godini pokrivale su 66,8 odsto tog tržišta, dok je Srbija prema ostvarenoj premiji na 76. mestu u svetu.

Izvor: Novaekonomija

Tags
Back to top button