Saudijska Arabija u pregovorima o pristupu Novoj razvojnoj banci BRIKS – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Saudijska Arabija u pregovorima o pristupu Novoj razvojnoj banci BRIKS

Nova razvojna banka razgovara sa Saudijskom Arabijom o članstvu, što bi osnažilo bančine opcije finansiranja s obzirom na sankcije Rusiji, suosnivaču i deoničaru, objavio je list Financial Times.

Novu razvojnu banku osnovale su 2015. članice BRIKS, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika kako bi kreditirale razvojne projekte u gospodarstvima u nastajanju.

Cilj je ‘BRIKS-ove banke’ osigurati alternativu institucijama poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke kojima upravljaju zapadne zemlje.

Banka je dosada dodelila je 33 milijarde dolara zajmova za više od 96 projekata u pet zemalja osnivača, a u članstvo je u međuvremenu primila i Ujedinjene Arapske Emirate, Egipat i Bangladeš.

Bančin početni odobreni kapital iznosi 100 milijardi dolara, a članstvo je otvoreno za sve članice Ujedinjenih nacija, stoji na internet stranici banke. Članice BRIKS-a imaju vlasnički udeo od po 18,98 odsto, Egipat od 2,27 odsto, UAE od 1,06 odsto, a Bangladeš od 1,79 odsto.

Uključivanje Saudijske Arabije ojačava banku

Uključivanje Saudijske Arabije ojačalo bi bančine veze sa saudijskom ekonomijom, drugim najvećim svetskim proizvođačem nafte.

“Na Bliskom istoku pridajemo veliku važnost Kraljevini Saudijskoj Arabiji i trenutno s njima vodimo dobre razgovore”, stoji u izjavi banke sa sedištem u Šangaju za finansijski dnevnik Financial Times.

Razgovori sa Saudijskom Arabijom vremenski su se poklopili s bančinom službenom procenom opcija financiranja, koje je ruska invazija na Ukrajinu dovela u pitanje. Njena godišnja skupština biće održana 30. i 31. maja.

Članstvo u banci ojačalo bi veze Rijada sa zemljama BRIKS-a u razdoblju produbljivanja saudijskih odnosa s Kinom, napominje londonski list.

Blic

Tags
Back to top button