Izjava čelnika “JPMorgana” koja je naglo podigla deonice američkih banaka – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Izjava čelnika “JPMorgana” koja je naglo podigla deonice američkih banaka

Izjave prvog čoveka JPMorgana Džejmija Dajmona često imaju itekakvog odjeka na tržištu. Tako je bilo i juče. Deonice JPMorgana u ponedeljak su skočile najviše u 18 meseci nakon što je ovaj glavni izvršni direktor izrekao optimistične komentare o stanju ekonomije.

Deonice JPMorgana porasle 6,2 odsto, najviše od novembra 2020, što ga čini petom deonicom s najboljim učinkom u S&P 500 i među najvećim udelima u porastu od 1,9 odsto u referentnoj vrednosti, piše See Biz.

Bank of America Corp., Wells Fargo & Co. i Citigroup Inc, porasli su najmanje 5 odsto svaki, što je takođe doprinelo usponu tržišta.

Bankarski KBW indeks popeo se za 4,1 odsto zahvaljujući Dajmonovim optimističnim komentarima, povećanom predviđanju JPMorgana za neto prihod od kamata isključujući poslovanje na tržištu i njegove stabilne izglede za rashode.

Analitičar Wells Farga Majk Majo rekao je u belešci klijentima da je najvažniji zaključak skupa u organizaciji JPMorgana taj da “recesija nije neizbježna”. Prezentacija je bila optimistična za kompaniju, a “još više za industriju”, dodao je.

Deonice banaka bile su pod velikim pritiskom ove godine zbog zabrinutosti da bi niz agresivnih povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi mogao gurnuti američku ekonomiju u recesiju. Indeks KBW pao je za oko 25 odsto otkako je početkom januara dostigao rekordnu vrednost.

JPMorgan je najteže pogođen među najvećim bankarskim deonicama. Iako je porast od ponedeljka pomogao izbrisati deo ovogodišnjeg pada, ovaj zajmodavac je i dalje u minusu od 21 odsto, što ga čini najlošijim performerom među dionicama velikih banaka.

Tags
Back to top button