Dogovor proizvođača i Srbijašuma: Trgovcima ograničiti zaradu – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Dogovor proizvođača i Srbijašuma: Trgovcima ograničiti zaradu

Proizvođači peleta iz svih krajeva Srbije na sastanku u JP “Srbijašume” sa generalnim direktorom Igorom Braunovićem ocenili su da je dosadašnja saradnja bila dobra, ali su izneli i predloge za njeno dalje unapređenje.

Kako je Blic nedavno pisao cena peleta ove godine značajno je veća u odnosu na prethodnu sezonu. Prošle godine tona peleta je koštala oko 190 evra, a ove i do 300. Prosečnom domaćinstvu koje greje oko 100 kvadrata za sezonu je potrebno oko 6 tona.

Dogovoreno je da JP „ Srbijašume“ do 1. jula postignu dinamiku proizvodnje i isporuke planiranih drvnih sortimenata, što, kako Braunović kaže, daje sve preduslove da se stabilizuje proizvodnja peleta.

“Planirana proizvodnja drvnih sortimenata JP u potpunost će da podmiri potrebe proizvođača peleta i na tržištu naše zemlje će biti u dovoljnoj količini tog energenta”, ističe Braunović, ukazujući da je sadašnja cena peleta 250 evra sa sirovinom koju im isporuči naše preduzeće.

Korekcije cena će biti u sitaciji promena inputa koji učestvuju u proizvodnji.

Od Vlade RS, kako smo saznali, proizvođači peleta zahtevaju da marže prodavcima peleta budu ograničene, uz molbu Braunoviću da to predoči nadležnima u državi sa čelnicima inicijative za osnivanje za formiranje Udruženja peletara Srbije, pišu Novosti.

Braunović je ugostio 42 proizvođača peleta koji proizvode oko četvrt miliona tona peleta u pogonu gde imaju više od 1000 zaposlenih radnika.

“Ta količina peleta dovoljna je za grejanje 80 hiljada domaćinstava u Srbiji tokom čitave grejne sezone”, ističe Braunović i dodao da će se sastajati bar jednom mesečno.

Iz Incijativnog odbora za formiranje Udruženja peletara, kako kažu, “pozdravljaju razumevanje na koji su naišli u Srbijašumama“.

“Mi smo pouzdani partneri i u saradnji ćemo potpuno da podmirimo srpsko tržište. Nekorektno je, pa čak i nepošteno od onih koji u delu javnosti neosnovano kritikuju. Izričito smo protiv monopola koji bi neki proizvođači da ustanove što se tiče i nabavke sirovina.Dogovorena cena peleta neće rasti ukoliko ne dođe do rasta inputa koji učestvuju u proizvodnji”, kažu iz IO Udruženja peletara.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button