Ovih par stvari treba da odradite pre nego što podignete stambeni kredit – Bankar.rs
DOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Ovih par stvari treba da odradite pre nego što podignete stambeni kredit

Kupovina stana često nije moguća bez stambenog kredita, makar ako govorimo o građanima koji nisu nasledili neke velike svote novca ili su do istih došli na neki drugi način.

Zbog toga je i dalje često jedina opcija za mnoge građane kupovina stambenog kredita od banke, a danas želimo da vam skrenemo pažnju na neke od stvari koje treba da rešite pre samog odlaska u banku i kupovine stambenog kredita.

Da biste prošli što bolje i da bi vam period otplate prošao bez većih stresova, važno je da uradite sledeće:

  • Birajte građevinsku kompaniju

Ukoliko kupujete novi stan ili stan koji je tek u izgradnji, obratite pažnju na kompaniju koja gradi zgradu u kojoj se nalazi vaš budući dom. Stan je velika investicija, a prevare sa stanovima su brojne. Birajte samo sigune građevinske firme i proverite nekoliko puta pre nego što donesete konačnu odluku i potpišete ugovor.

  • Odredite okvirnu mesečnu ratu koju ćete plaćati

Ukoliko ovo uradite na vreme – imaćete mnogo manje briga. Ako odredite koliko možete mesečno da plaćate, znaćete i koliki kredit ste u mogućnosti da podignete.Takođe, imajte u vidu da je za učešće za stambeni kredit potrebno najčešće 20% od ukupnih sredstava.

  • Informišite se o kamati

Raspitajte se kakva kamata bi vam bila povoljnija. Zbog čestih promena euribora, kojima svedočimo poslednjih meseci,većina ljudi razmišlja o fiksnoj kamatnoj stopi. Da li će to biti i vaš izbor – odluka je na vama.

  • Naknada za prevremenu otplatu kredita

Kredit se može otplatiti preveremeno u celosti ili delimično, pa je zbog toga dobro da proverite kolika je naknada banci za prevremeno otplaćivanje kredita. Visina naknade će biti definisana ugovorom, kojim je ugovorena fiksna nominalna kamatna stopa. Banka može tražiti i naknadu ukoliko u periodu od godinu dana želite prevremeno da otplatite više od milion dinara.

  • Dodatni troškovi

Kroz obračun efektivne kamatne stope saznaćete iznos nominalne kamatne stope ali i sve dodatne troškove. Na ovaj način ćete se osigurati da unapred saznate sve svoje troškove, bez mogućnosti da vam banka naknadno unosi nove. Neki od najčešćih dodatnih troškova su: naknada za obradu kreditnog zahteva, izdavanje menice, izveštaj Kreditnog biroa, premija osiguranje Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, kasko osiguranje, podnošenje zahteva za upis hipoteke, procena vrednosti nepokretnosti, troškovi pribavljanja dokumentacije…

(Kamatica.com)

Tags
Back to top button