Azijska tržišta: Kineski indeksi porasli, ostali čekaju izveštaj Feda – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Azijska tržišta: Kineski indeksi porasli, ostali čekaju izveštaj Feda

Na azijskim berzama danas se trguje uzdržano, jer ulagači s oprezom čekaju izveštaj o inflaciji u SAD-u, dok su kineske berze porasle, zahvaljujući nadi u nove podsticajne ekonomske mere.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 7.00 sati u plusu 0,9 odsto, nakon što je juče skliznuo na najniži nivo u gotovo dve godine.

Pritom je na tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,3 odsto, dok su cene deonica u Šangaju i Hong Kongu porasle između 1,6 i 1,7 odsto. U Južnoj Koreji i Australiji su, pak, blago pale.

Snažan rast kineskih berzi posledica je nade ulagača u nove podsticajne mere, nakon što su jutros objavljeni podaci pokazali da je u aprilu usporen rast proizvođačkih cena u odnosu na prethodne mesece.

Doduše, potrošačke cene porasle su 2,1 odsto na godišnjem nivou, više nego što se očekivalo, no popuštanje pritiska na proizvođačke cene otvara prostor, kažu analitičari, za nove mere koje bi podstakle rast privrede.

Posljednjih meseci rast druge po veličini svetske ekonomije znatno usporava zbog strogih mera za sprečavanje širenja covida-19. Analitičari Nomure procenjuju da trenutno 41 kineski grad primenjuje delimično ili potpuno „zatvaranje“ ili neke druge mere stroge kontrole, a pod uticajem tih mera je otprilike 290 miliona ljudi.

Na ostalim azijskim berzama jutros se trguje nesigurno, kao i na Wall Streetu dan pre, kada je Dow Jones indeks pao, dok su S&P 500 i Nasdaq ponešto porasli.

Budu li podaci u izveštaju Fed u skladu ili bolji od očekivanja, mogao bi da popusti strah od agresivnog povećanja kamata američke centralne banke. Budu li slabiji od očekivanja, to bi moglo da navede Fed na povećanje kamata na sednici idućeg meseca i za 0,75 postotnih bodova.

Tags
Back to top button