Mihajlović očekuje poskupljenje struje za građane – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mihajlović očekuje poskupljenje struje za građane

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da očekuje da poskupi struja za građane i da je pripremljena Uredbu o energetski ugroženom kupcu koja će pomoći onima koji ne mogu da plate struju, gas ili toplotnu energiju.

“Znam da to nimalo nije popularno, ali očekujem da dođe do povećanja cene struje za građane, ali je Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo i Uredbu o energetski ugroženom kupcu koja će ;pomoći onima koji ne mogu da plate struju, gas, ili toplotnu energiju”, rekla je Mihajlović u intervjuu agenciji Beta.

Dodala je da je korekcija cena najavljena kada je rečeno da tokom ove grejne sezone neće biti poskupljenja struje, a ta sezona je prošla i “sada moraju da se naprave “nove kalkulacije”.

Nova cena struje mora da bude usklađena

Nova cena struje mora da bude usklađena sa svim parametrima i održiva i za Elektroprivredu Srbije (EPS) i za državu i za građane, jer ta kompanija “mora iz krize da izađe na nogama, a ne na kolenima”.

Zato, prema njenim rečima, treba da se napravi jasan i transparentan plan u šta će EPS uložiti novac od poskupljenja struje.

“Mi smo jedna od retkih zemalja u kojoj, nakon početka rata u Ukrajini, električna energija nije poskupela. Imamo cenu struje, među najnižima u Evropi, a poskupeli su i nafta, gas, oprema za proizvodnju električne energije, delovi, sve je poskupelo. Naša nevolja je i što imamo ranjeni EPS koga moramo da očuvamo kako bismo imali energetsku stabilnost”, rekla je Mihajlović, koja je i potpredsednica Vlade Srbije.

Svi treba da uče kako da “više štede struju”, kaže Mihajlović

S izgradnjom novih kapaciteta za proizvodnju električne energije mora, kako je rekla, svi da uče kako da “više štede struju i da se racionalno ponašaju”.

Mihajlović je ocenila da Srbiju čeka zima koja neće biti nimalo laka i zbog toga “moramo već sada početi da se pripremamo”.

“Energija je skupa, ne možemo da se rasipamo i moraćemo više da štedimo. Ceo svet to radi i moraćemo i mi. Kod nas se građani greju na struju jer je to najjeftinije i najkomfornije. Tako nešto za najveći deo Evrope je nezamislivo jer je to preskupo”, rekla je ona.

Ukoliko, kako je rekla, “uopšte može da postoji nešto dobro u ovom vremenu koje to, svakako nije, onda je to otrežnjenje” da svi moraju da se okrenu zelenoj energiji.

Mihajlović je kazala da o tome priča u svakoj prilici, a da su je, zbog zalaganja za obnovljive izvore, nazivali “zelenim džihadistom”.

Posebno ministarstvo za zelenu tranziciju

Ministarstvo je, prema njenim rečima, usvojilo sve potrebne zakone, pa je potom “bilo slučajeva da su pojedina javna preduzeća ‘otkazivala poslušnost’ Vladi Srbije zato što ne žele da se prilagode onome što nosi budućnost”.

Ona je navela da je predložila da postoji posebno ministarstvo koje bi se bavilo samo zelenom tranzicijom društva i energetskom održivošću.

“Trebalo je da se dogodi rat u Ukrajini, pa da shvatimo da je zelena energija budućnost. Zato je od velikog značaja to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao posebnu tačku u razvoju Srbije istakao ‘zelenu energiju’ i ulaganja koja moramo da imamo u ovoj oblasti kao garanciju da bismo imali dovoljno energije. Kamo sreće da imamo više ljudi poput Vučića koju razumeju i vide kuda svet ide u budućnosti i kako da se Srbija priključi svetu”, rekla je Zorana Mihajlović.

Tags
Back to top button