Klijenti će značajno osetiti skok kamate, rata bi mogla da poraste čak i 100 evra – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Klijenti će značajno osetiti skok kamate, rata bi mogla da poraste čak i 100 evra

Krediti će biti skuplji. To je gotovo izvesno, nakon serija odluka Evropske centralne banke, ali i Narodne banke Srbije da podignu svoje referentne kamatne stope.


One direktno utiču na takozvani EURIBOR i BELIBOR, od čijih vrednosti zavisi i visina kamatne stope, a time i mesečne rate.

Sa novom odlukom Narodne banke Srbije o povećanju kamatnih stopa, građani će u narednom periodu izdvajati veću količinu novca za otplatu kredita.

„Ovo povećanje kamatnih stopa i ako ima svojih negativnih posledica ipak ima i neto pozitivnih efekata to je način da se relativno brzo obori inflacija“, kaže za N1 Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Rate kredita će biti uvećane za pet do 15 evra, smatra generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

„Svi oni koji imaju varijabilnu kamatnu stopu, tako definisanu u ugovoru, bez obzira da li ste uzeli dinarski ili euro kredit, indeksiran u evrima, osetiće blago povećanje…“, ističe Vasić.

A da li je u ovoj situaciji bolje da građani pređu sa varijabilne kamatne stope na fiksnu. Stručnjaci tvrde da takav potez zavisi od odluke pojedinca i od toga kakav su ugovor sklopili sa bankom.

„Skok kamate, za ovih šest meseci, osetićete značajno, dakle rata bi mogla da vam poraste čak i 100 evra, u tom slučaju, dakle naravno ako ste kredit uzeli pre 15 godina i otplatili najveći deo glavnice to ćete manje osetiti jer ćete najveći deo glavnice, jer će vam porasti samo kamata, glavnica se neće menjati“, kaže ekonomista Goran Radosavljević.

Međutim, kako nam stručnjaci objašnjavaju, mnogo je opasnije što će rast kamatnih stopa uticati na nove kredite, posebno ako su građani planirali da postojeće refinansiraju. Procene ekonomista su da se EURIBOR neće zaustaviti.

„Do kraja godine moja procena je bila da će biti 1,5 ona je sad već 1,5, mislim da će ići i preko toga.. Sledeće godine najmanje dva posto, to naravno će zavisiti od kretanja inflacije“, ističe Radosavljević.

Stručnjaci smatraju da je će kamatne stope da se formiraju i u zavisnosti od kretanja inflacije i od mogućnosti Evropske centralne banke da je suzbije.

Izvor: N1

Tags
Back to top button