EU razmatra ograničenje cena električne energije – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

EU razmatra ograničenje cena električne energije

Amabasadori zemalja EU u Briselu razgovaraju o predlozima za rešavanje rastućih cena struje jer sve više zemalja traži ograničenje maksimalne cene struje.

Evropska komisija najavila je da će do sredine maja predstaviti moguća rešenja za optimalizovanje tržista električne energije, regulisanje cena u vanrednim okolnostima eventualnim razdvajanjem cena gasa od cena električne energije, kao i da će članicama ponuditi opcije za hitnu državnu pomoć kompanijama koje su pogođene skokom cena energije.

U Briselu se navodi da trenutna geopolitička situacija zahteva dodatne kratkoročne mere za rešavanje tržišnih neravnoteža u oblasti energetike kao i mere za obezbeđivanje snabdevanja u godinama koje dolaze.

U tom cilju predlaže se i punjenje 90 odsto skladišnih kapaciteta gasa svakog oktobra kako bi se obezbedila sigurnost snabdevanja EU tokom zime.

Cene gasa na evropskim tržištima su naglo porasle od jeseni, što je, kako navode u Briselu, posledica smanjenog snabdevanja gasom iz Rusije i nedovoljnog skladištenja tokom letnjih meseci.

U situaciji kada cene energenata u EU dostižu rekorde, EU je složna u oceni da se u narednom periodu mora obezbediti nezavisnost Evrope od rusih fosilnih goriva.

Brisel je između ostalog optužio Moskvu da koristi gas kao “političku polugu” za izazivanje destabilizacije energetskog tržišta u Evropi.

Istovremeno, u EU ne postoji jedinistvo o tome da se u novi paket sankcija protiv Rusije uvrsti i trgovina gasom kao što su uradile SAD i Velika Britanija.

Iako u Briselu napominju da su “sve opcije na stolu” kada je reč o mogućim novim sankcijama Moskvi, a zbog agresije na Ukrajinu, očigledna je činjenica da EU iz Rusije uvozi 40 procenata neophodnih količina gasa i da za to u ovom trenutku nema zamenu.

O energetskom sektoru razgovaraće i lideri EU na samitu u Briselu 24 i 25. marta, a upravo će ograničenje cena električe energije biti u fokusu debate.

Tags
Back to top button