Rublja značajno oslabila – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Rublja značajno oslabila

Rusija je svojim građanima zabranila kupovinu američkih dolara.

Time je dovršena izolacija ekonomije koja je nekada imala ambicije da se pridruži globalnom klubu finansijskih sila, piše CNN.

Tek nakon globalne finansijske krize 2008, ruski predsednik Vladimir Putin i njegovi ljudi promovisali su rublju kao potencijalnu alternativu američkom dolaru, tvrdeći da bi trebalo da bude deo globalnog finansijskog sistema. Rusija će postati jedna od pet najvećih svetskih ekonomija, tvrdili su.

Putinova želja za dominacijom nad svojim susedima, počevši od napada na Gruziju 2008. pa do aneksije Krima 2014. i invazije na Ukrajinu, uništila je ono što je ostalo od ekonomskih snova autoritarnog čelnika, navodi CNN.

Početkom 2008. za jedan američki dolar moglo se kupiti otprilike 25 rubalja. Ruska valuta je od tada značajno depresirala, a sankcije Zapada uvedene kao odgovor na invaziju na Ukrajinu gurnule su je u slobodan pad.

U sredu se za jedan američki dolar moglo kupiti 117 rubalja, nakon što je valuta pala za 10% i dosegla novi rekordno nizak nivo.

Poslednji pad usledio je nakon što je ruska centralna banka zabranila Rusima kupovinu američkog dolara i naredila bankama da limitiraju isplate s računa u stranoj valuti na 10.000 dolara u sledećih šest meseci.

Sergej Aleksašenko, bivši zvaničnik ruskog ministarstva finansija i centralne banke, opisao je strategiju kao “neverovatnu glupost” koja bi mogla da dovede do napada na banke.

“Očito je odliv deviznih depozita iz ruskih banaka premašio prognoze Banke Rusije i doveo u pitanje sposobnost banaka da podmire svoje obaveze”, napisao je i dodao da je “najveća greška koju monetarna vlast može da napravi je da dira privatnu štednju”.

Rusija se trudi da spreči finansijski krah otkako su Sjedinjene Države, Evropska unija i drugi zapadni saveznici uveli sankcije velikom delu bankarskog sistema zemlje, uključujući zamrzavanje stotina milijardi dolara vrednih rezervi koje je Moskva godinama gomilala. Analitičari procenjuju da je više od polovine ruskih rezervi strane valute i zlata sada izvan granica.

Centralna banka je više nego udvostručila kamatne stope na 20 posto i privremeno je zabranila ruskim brokerima prodaju vrednosnih hartija u vlasništvu stranaca. Vlada je naredila izvoznicima da razmene 80% svojih deviznih prihoda za rublje, a rezidentima Rusije zabranila je bankovne transfere izvan Rusije.

Rublja je bila pod jakim pritiskom, a neuspeh Moskve da odbrani valutu dovešće do teške situacije. Rusija je vodeći izvoznik nafte i gasa, ali mnogi drugi sektori njene ekonomije oslanjaju se na uvoz.

Agencija Fič smanjila je kreditni rejting Rusije i upozorila na neispunjavanje obaveza.

“Dalje pojačavanje sankcija i predlozi koji bi mogli da ograniče trgovinu energijom povećavaju verovatnoću političkog odgovora Rusije koji uključuje barem selektivno neplaćanje njenih obaveza prema državnom dugu”, piše u saopštenju te agencije.

Čak i s Rusijom na rubu bankrota, zapadne zemlje nastavljaju sa sankcijama. Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo zabranili su uvoz ruske energije, a Europska unija je rekla da će ove godine pokušati da smanji uvoz prirodnog gasa za 66%.

Odluka centralne banke da spreči Ruse da kupuju američke dolare označava kraj rublje, smatra Anders Aslund, ekonomista i bivši savetnik ruske vlade.

“Svaka konvertibilnost rublje je gotova. Putin je uništio rublju”, napisao je Aslund.

Tags
Back to top button