Nafta nastavila rast nakon američke zabrane uvoza iz Rusije – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Nafta nastavila rast nakon američke zabrane uvoza iz Rusije

Cene nafte su danas nastavile rast pošto su američka zabrana uvoza ruskih energenata i plan Velike Britanije o postepenom ukidanju tog uvoza iz Rusije do kraja godine izazvali zabrinutost da će globalne ponuda biti osetno manja.

Evropska nafta Brent za isporuku u narednim mesecima (fjučers ugovori) porasla je za 2,17 dolara ili 1,7 posto, na 130,15 dolara po barelu na noćašnjem azijskom trgovanju, nakon skoka od 3,9 procenata prethodnog dana, izveštava Rojters.

Američka sirova nafta WTI ojačala je za 1,57 dolara ili 1,3 odsto, na 125,27 dolara po barelu, nastavljajući uspon od utorka kada je porasla za 3,6 posto.

Američki predsednik DŽo Bajden je uveo juče momentalnu zabranu uvoza ruske nafte i drugih energenata, a Britanija je saopštila da će postepeno ukinuti uvoz “crnog zlata” iz Rusije do kraja 2022.

Cene nafte su porasle za više od 30 odsto otkako je Rusija, drugi najveći svetski izvoznik te sirovine, pokrenula napad na Ukrajinu. Strah od daljih poremećaja u snabdevanju naftom usled eskalacije sankcija Moskvi podstakao je kupovine, kažu analitičari.

Procenjuju, ipak, da će špekulativne kupovine uskoro usporiti, budući da zemlje na severnoj hemisferi ulaze u proleće kada potražnja za gorivom opada.

Cene nafte su uzletele u ponedeljak na najvši nivo od jula 2008, pri čemu je Brent dostigao 139,13 dolara po barelu, a WTI 130,50 dolara.

Tome su doprinela i predviđanja su male šanse da se u skorije vreme na globalno tržište vrati iranska sirova nafta, pošto su pregovori o iranskom nuklearnom programu između Teherana i svetskih sila usporeni.

Analitičari konsultantske kuće Ristad Enerdži sa sedištem u Oslu ocenili su juče da bi svetske cene nafte mogle da porastu na 200 dolara po barelu ako Evropa i Sjedinjene Države zabrane uvoz ruske nafte.

Usijane cene nafte, koje su na najvišem nivou u poslednjih 14 godina, mogle bi da utiču na pad potražnje za gorivom, jer potrošači reaguju na poskupljenje goriva na pumpama i na visoke račune za struju smanjenjem potrošnje i putovanja, upozorili su u ponedeljak najviši energetski stručnjaci.

Američke zalihe sirove nafte porasle su za 2,8 miliona barela u sedmici završenoj 4. marta, dok su zalihe benzina i destilata pale, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu.

Tags
Back to top button