Dobili odobrenje; Mask najavio “pobednički ples” – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Dobili odobrenje; Mask najavio “pobednički ples”

Američki proizvođač električnih automobila Tesla dobio je zeleno svetlo za svoju fabriku u Grinhajdu kod Berlina od vlade pokrajine Brandenburg.

Do toga je došlo posle oko dve godine nakon početka izgradnje.

Državne vlasti su u petak saopštile da je agencija za zaštitu životne sredine Brandenburga dala dozvolu za postrojenje pod uslovima u skladu sa Zakonom o kontroli imisije, prenosi dpa.

Fabrika automobila je već izgrađena, uglavnom kroz dobijanje urbanističkih dozvola za različite pogone. Planovi su se značajno promenili od početka realizacije projekta, kada je Tesla odlučio da doda pogon za proizvodnju baterija, što je zahtevalo konsultacije sa lokalnim stanovništvom i odlagalo proces odobravanja.

Uprkos tome što je fabrika završena, proizvodnja prvih automobila nije bila dozvoljena pre nego što se dobije odobrenje od strane države i budu ispunjeni neophodni uslovi.

Dokument koji opisuje odluku Brandenburga ima 536 stranica, a povezani dokumenti zajedno imaju oko 23.700 stranica.

Nakon Tesline odluke da proširi prvobitno rešenje, ekološke grupe su izrazile zabrinutost u vezi sa lokalnim nivoom vode, rekavši da nije jasno kako bi se mogla zadovoljiti potražnja fabrike za vodom.

Tesla je procenio da bi potrošnja vode u postrojenju mogla da dostigne i do 1,4 miliona kubnih metara godišnje kada fabrika bude radila punim kapacitetom za proizvodnju oko 500.000 vozila godišnje. Kompanija procenjuje da će joj trebati 2,2 kubna metra vode po vozilu, uključujući planiranu proizvodnju baterija, naglašavajući da je to ispod industrijskog proseka od preko 3 kubna metra.

Šef Tesle Ilon Mask je na Tviteru zahvalio nemačkim zvaničnicima što su dali zeleno svetlo za početak komercijalne proizvodnje u fabrici. Predložio je da bi mogao da pokaže svoje plesne pokrete na ceremoniji otvaranja.

“Želim da se zahvalim od srca. Budućnost je veoma uzbudljiva!”, napisao je Mask je pisao na nemačkom.

Zatim ga je jedan korisnik Tvitera pitao da li bi, kao što je to činio na drugim javnim nastupima, plesao na svečanom otvaranju.

On je odgovorio: “Haha, naravno :)”.

Očekuje se da Tesla počne proizvodnju u naredne dve nedelje nakon što ispuni preostale vladine zahteve.

Tags
Back to top button