Goldman Saks:”Privredni rast EU prevazići će američki u naredne dve godine” – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Goldman Saks:”Privredni rast EU prevazići će američki u naredne dve godine”

Analitičari Goldman Sachs-a, najveće investicione banke, smatraju da će privreda EU rasti brže od američke u naredne dve godine. Investiciona banka predviđa da će privreda EU ove godine rasti tempom od 4,4 odsto, dok će stopa rasta u Sjedinjenim Američkim Državama iznositi 3,5 odsto. U 2023. godini, Goldman predviđa rast EU za 2,5 odsto, a SAD za 2,2 odsto.

Govoreći za CNBC, Sven Jari Stehn, Goldmanov glavni evropski ekonomista, rekao je da postoje dva glavna faktora koji podržavaju evropski rast. „Ciljani rast je lakše ostvariv nego prošle godine“, rekao je on u vezi sa uticajem nedavnih ograničenja Covid-19 na ekonomiju EU. Do sada, evropske zemlje nisu ušle u široko rasprostranjena pravila izolacije uprkos novoj varijanti omikrona otkrivenoj krajem 2021. To je sprečilo sve dublje ekonomske šokove u prvih nekoliko sedmica 2022. godine, piše CNBC.

“Osim toga, evropska fiskalna politika će verovatno ostati fleksibilna ove godine, za razliku od onoga što ekonomisti predviđaju za politiku Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Stehn.

Dodao je da se u ovoj oblasti “izdvaja” Evrozona. Očekuje se da će vlade EU investirati velike sume novca u narednim godinama, nakon što su se 2020. članice dogovorile da se okrenu tržištu u potrazi za 750 milijardi evra. Isplata ovih sredstava u velikom broju zemalja EU počela je krajem 2021. i nastaviće se isplaćivati tokom 2022.

Međutim, s druge strane Atlantika, postoje sumnje da li će plan “Build Back Better” predsednika Joe Biden-a postati stvarnost. “Nakon što su pregovori o Zakonu o povratku boljeg razvoja zastali krajem prošle godine, izgledi za fiskalno zakonodavstvo su posebno nejasni”, zaključili su analitičari Goldman Sachsa.

Bolje izglede za evropski rast omogućava i monetarna politika. Očekuje se da će Evropska centralna banka zadržati određeni stepen monetarnog podsticaja i ove godine. “Rast zaista treba da se uspori u SAD-u da bi se inflacija na kraju vratila na otprilike 2 odsto”, rekao je Jan Hatzius, glavni ekonomista Goldman Sachsa, za CNBC. Dodao je da iako je inflacija porasla i u Evrozoni ipak nije dostigla nivo inflacije u SAD-u, pa su kreatori politike u Evropi slobodniji da nastave sa monetarnim podsticajima, prenosi 6yka.

Inflacija posljednjih meseci značajno raste, kako u SAD-u, tako i u Evrozoni. Američki podaci objavljeni u decembru pokazuju da su troškovi života porasli za 6,8 odsto što je najveći rast od juna 1982., dok najnoviji podaci u zoni evra pokazuju da je inflacija u decembru na novom rekordnom nivou – preliminarni podaci pokazuju ukupnu inflaciju od 5 odsto za mesec.

Tags
Back to top button