Brnabić: Prosečna zarada u novembru 2021. dostigla je 588 evra, očekuje se nastavak ovog trenda – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Brnabić: Prosečna zarada u novembru 2021. dostigla je 588 evra, očekuje se nastavak ovog trenda

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je sednicom Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), na kojoj su razmatrani planovi za 2022. godinu i analizirani ostvareni rezultati u prethodnoj godini u privrednim oblastima koje utiču na BDP.

Analizirajući planove za ovu godinu, na sednici je rečeno da se planira rast BDP u iznosu od 4,5 odsto.

Konstatovano je da je od novembra 2021. godine zabeležen rast zarada, nominalnih i realnih, uz očekivanje da se taj snažan trend nastavi i u tekućoj godini. Prosečna zarada u tom mesecu dostigla je 588 evra (u dinarskoj protivvrednosti).

Kako se navodi u saopštenju, pozitivni trendovi uočeni su i u industriji, naročito prerađivačkoj i prehrambenoj, što posebno ohrabruje s obzirom na to da je taj sektor izvesni period bio u stagnaciji.

U oblasti infrastrukture i građevine realizacija projekata koji su u toku teče po planu, očekuje se raspisivanje tendera za izgradnju kontrolnog tornja na aerodromu u Nišu, nastavlja se izgradnja autoputa Preljina – Požega, obilaznice oko Beograda, pripremljena je i dokumentacija za obilaznicu oko Užica i izgradnju tunela Kadinjača. Takođe, razmatran je i veći broj projekata iz linijske infrastrukture čija je priprema pri kraju, poput autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, nastavka izgradnje autoputa na Koridoru 11, prema granici sa Crnom Gorom do Duge Poljane, kao i početak radova na izgradnji gasnog interkonektora Srbija – Bugarska, koji se planira početkom februara.

Tags
Back to top button