Nova zabrana: Krastavci zaustavljeni na granici sa Slovenijom zbog velike koncentracije pesticida – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Nova zabrana: Krastavci zaustavljeni na granici sa Slovenijom zbog velike koncentracije pesticida

Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom (RASFF) objavo je da su sveži krastavci iz Srbije predviđeni za tržište Slovenije zaustavljeni na granici.

Kako se navodi na sajtu RASFF-a, u njima je pronađen fungicid metalaksil, a nakon kontrole na granici odlučeno je da se krastavci unište.

Iako fungicid metalaksil nije naznačen kao opasna supstanca, u pošiljci se našla veća koncentracija od dozvoljene.

Dozvoljena količina je 0,01, a pošiljka je sadržala 0,025 miligrama ostataka pesticida po kilogramu.

Ova hemijska supstanca spada u acilalanine, a uglavnom se koristi za suzbijanje prouzrokovača plamenjače krompira i paradajza.

Slično se dogodilo i 14. avgusta, kada je Hrvatska prijavila da je tovar breskvi iz Srbije potencijalno rizičan.

Osim toga, početkom avgusta u čipsu koji je proizveden u Srbiji, na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo kancerogenog akrilamida.

Podsećamo, Evropska agencija za sigurnost hrane je još u avgustu 2019. godine izrazila je zabrinutost zbog „mogućih genotoksičnih uticaja hlorpirifosa”, kao i „potencijalnih neuroloških uticaja tokom razvoja”.

Srbija je godinu dana kasnije težila da se usaglasi sa evropskim propisima u ovom sektoru, ali je tek početkom 2022. donela rešenje kojim se ukida registracija brojnih sredstava za zaštitu bilja koja sadrže aktivnu supstancu hlorpirifos.

Danas

Tags
Back to top button