WEF upozorava na brzorastući sajber kriminal – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

WEF upozorava na brzorastući sajber kriminal

Ubrzani tempo digitalizacije podstaknut pandemijom kovid-19 doveo je do rekordnog broja napada ucenjivačkim softverom “ransomver” (ransomware), uz povećanje obima globalnih napada za 151 odsto u prvoj polovini 2021, upozorio je Svetski ekonomski forum (WEF) u novom godišnjem izveštaju.
Izveštaj WEF “Globalni izgledi sajber bezbednosti 2022” pokazao je da je tokom 2021. godine zabeleženo u proseku 270 sajber napada po organizaciji, što je povećanje od 31 odsto u odnosu na 2020. godinu, prenosi kineska agencija Sinhua.

Troškovi napada za organizaciju su visoki i iznose u proseku 3,6 miliona dolara po incidentu, navodi se u izveštaju. “Izgledi su prilično sumorni”, rekla je stručnjak i vodeći strateg za sajber bezbednost u WEF Algirde Pipikaite. “Svedoci smo da su brojne sfere života pogođene kriminalnim sajber aktivnostima… “, rekla je Pipikaite za agenciju Sinhua putem video veze.

Prema njenim rečima, posebno su zabrinjavajuće dve vrste napada. “Jedan je ‘ransomver’. Nastaviće da raste sve dok zaista ne dovedemo u red osnove sajber bezbednosti. Drugi su napadi na kritične infrastrukturne sisteme i kako to bi moglo da ometa našu sposobnost da primamo osnovne javne usluge”, rekla je ona.

Izveštaj Svetskog ekonomskog foruma takođe je pokazao da 80 odsto vodećih sajber stručnjaka sada smatra da je ‘ransomver’ rastuća i opasna pretnja po javnu bezbednost i da postoji veliki jaz u percepciji između izvršnih direktora, koji misle da su njihove kompanije bezbedne i stručnjaka za bezbednost koji se ne slažu.

“Na Svetskom ekonomskom forumu čuo se čvrst stav da ni vlade, ni privatni sektor neće moći sami da reše tekuće globalne izazove sajber bezbednosti. To zahteva veoma jaku saradnju javnog i privatnog sektora kako bi se poboljšao odgovor na aktivnosti sajber kriminala”, dodala je Pipikaite.

Što se tiče rešenja, Pipikaite je kao ključno izdvojila sajber-obuku za zaposlene, oflajn rezervne kopije (offline backups), sajber osiguranje i rešenja za sajber bezbednost zasnovana na platformi koja zaustavljaju napade poznatim ‘ransomverima’ iz svih pravaca.

Takođe je naglasila da korišćenjem veštačke inteligencije i sistema automatizacije, branioci mogu da skrate vreme napada i brže reaguju na incidente.

“Ali nemojte da vas zavaraju. Sajber kriminalci takođe primenjuju ove nove tehnologije i napadaju na mnogo organizovaniji, bolji, brži i efikasniji način, povećavajući učestalost i efikasnost svojih napada. Postaju mnogo sofisticiraniji”, rekla je Pipikaite za kineksu agenciju Sinhua.

Izvor: Beta

Tags
Back to top button