VB: Grupa investitora tužila banke zbog nameštanja kurseva na deviznom tržištu – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

VB: Grupa investitora tužila banke zbog nameštanja kurseva na deviznom tržištu

Grupa investitora podnela je u Velikoj Britaniji kolektivnu tužbu protiv banaka Barkliz, “JP Morgan”, Rojal Benk ov Skotland (RBS), UBS i Sitigrup, koje terete za nameštanje kurseva na globalnom deviznom tržištu.

Tužba, koja je prema procenama vredna više od jedne milijarde funti (1,24 milijarde dolara), podneta je danas Apelacionom sudu za konkurenciju (CAT) u Londonu, saopštila je američka advokatska kancelarija “Skot&Skot”, prenosi Rojters.

“JP Morgan”, RBS i UBS su odbili da daju komentar, a Barkliz i Sitigrup za sada nisu odgovorili na zahteve britanske agencije za komentarom.

Neke od najvećih svetskih investicionih banaka već su zajedno platile više od 11 milijardi dolara na ime nagodbi sa američkim, britanskim i evropskim regulatorima u sudskim sporovima u kojima su tužene za nameštanje kurseva na tržištima valuta.

Advokati tužitelja se nadaju da će u Velikoj Britaniji ponoviti uspeh kolektivnih tužbi u SAD-u protiv banaka, uključujući “Goldman Saks”, HSBC i Barkliz, u kojima su veliki investitori dobili obeštećenje u iznosu 2,3 milijarde dolara.

Evropska unija je u maju ove godine kaznila pet banaka sa ukupno 1,07 milijardi evra (1,19 milijardi dolara) za nameštanje deviznih kurseva preko brokerskih kartela poznatih pod nazivima “Eseks Ekspres” i “Trostruki Banana Split”.

Tags
Back to top button