Banjalučka berza sumirala rezultate iz 2021. godine – Najveći rast akcija Telekoma Srpske – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESLIDER

Banjalučka berza sumirala rezultate iz 2021. godine – Najveći rast akcija Telekoma Srpske

Na Banjalučkoj berzi ostvarena je ukupna vrednost trgovanja od 377,7 miliona KM tokom prošle godine, a trendovi na tržištu akcija ukazuju na moguće promene interesovanja investitora nakon višegodišnje dominacije obveznica.

Kako su saopštili, berzanski indeks (BIRS) završio je godinu u plusu od 15,77 odsto, što predstavlja prvi značajniji rast nakon decenijske stagnacije. Redovan promet akcijama iznosio je 44,7 miliona KM i porastao je za 18,82 odsto. Najviše se trgovalo akcijama ZTC Banja Vrućica a.d. Teslić u iznosu od 15,3 miliona KM. Promet akcijama Telekoma Srpske a.d. Banja Luka iznosio je 13,7 miliona KM. Ukupan promet na tržištu akcija iznosio je 100,5 miliona KM.

Na rast BIRS najviše su uticale akcije Telekoma Srpske koje su porasle za 43,4 odsto. Pored kapitalnog dobitka, investitori su ostvarili i pravo na dividendu u iznosu od 15,75 feninga po akciji. Rast cena akcija zabeležen je i kod akcionarskih društava iz energetskog sektora, što uz trenutna dešavanja na tržištima električne energije, može uticati i na trendove u 2022. godini.

Ukupan promet na tržištima obveznica i trezorskih zapisa iznosio je 277 miliona KM. Najveći uticaj na obim prometa dužničkim instrumentima imalo je smanjenje emisija obveznica i trezorskih zapisa Republike Srpske za 340 miliona KM ili 62 odsto, koje je rezultat izlaska na međunarodna tržišta.

Tokom 2021. godine zadržan je trend niskih kamatnih stopa na hartije od vrednosti Republike Srpske, što potvrđuje značaj domaćeg tržišta kapitala za javne finansije. – Obveznički indeks (ORS) porastao je za 2,8 odsto, čime je nastavljen niz kontinuiranog rasta od početka računanja (ukupno 192 odsto od 2011. godine) – saopšteno je iz Banjalučke berze.

U 2021. godini uspešno je organizovano šest multilateralnih kompenzacija. Ukupna vrednost kompenzovanih obaveza i potraživanja iznosila je 94,54 miliona KM.

srpskainfo

Tags
Back to top button