Ponovo atraktivno za investiranje? Analitičari predviđaju cenovni bum – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Ponovo atraktivno za investiranje? Analitičari predviđaju cenovni bum

Cene zlata lane su bile pod pritiskom, pa je za deo analitičara, ali i investitora, bitkoin od početka koronakrize preuzeo ulogu zaštitnika vrednosti.

Zlato je zato postalo manje atraktivnija investiciona klasa.

Međutim, zlato bi ove godine moglo da testira nove maksimume od 2.100 dolara po unci, tvrdi deo analitičara. Slabost američkog dolara i inflacija neki su faktori koji će verovatno da povećaju cene plemenitih metala, rekao je Dejvid Lenoks, analitičar robnih tržišta u kompaniji Fat Prophets za CNBC, preneo je Tportal.

“Mislim da ćemo tokom 2022. videti kako se cene zlata testiraju na rekordnim nivoima”, rekao je on.

Cene zlata zaključene su na rekordnih 2.063 dolara u avgustu 2020, dok se u četvrtak trgovalo po ceni od oko 1.814 dolara po unci.

Lenoks kaže da izgleda kao da sve upućuje na to da bi dolar mogao da slabi, iako se to još nije dogodilo. Ako dolar oslabi, to bi bio vetar u leđa za zlato, dodao je.

U međuvremenu, inflacija u SAD je porasla na blizu 6 odsto. Zlato se smatra zaštitom od inflacije i raste kako dolar opada, ali njegova evidencija u prošlosti je bila mršava, prenosi Investitor.me.

“Verujemo da će visoki zamah inflacije i niži američki dolar podstaknuti cenu zlata tokom 2022”, dodao je.

Geopolitičke napetosti između velikih vojnih sila takođe bi mogle da povećaju cene zlata ranije nego što se očekivalo, rekao je Lenoks.

Konkretno, jača ruska vojna prisutnost duž granice s Ukrajinom, a to je “tačka fokusa na kojoj bi se brzo mogla pretvoriti u nešto katastrofalno”, rekao je.

“Ako se to dogodi, tada bismo videli kako cena zlata reaguje prilično značajno i ciljna cena od 2.100 dolara po unci verovatno bi bila dostignuta i pre nego što očekujemo”, zaključio je.

Tags
Back to top button