Milijarderi kupuju kriptovalute “čisto za slučaj da klasični novac ode do đavola” – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Milijarderi kupuju kriptovalute “čisto za slučaj da klasični novac ode do đavola”

Donedavno su ih upoređivali s “džihadističkim pohodom na dolar”, plaćali oglase o njihovoj opasnosti, a sada okreću ploču…

Tomas Peterfi je 2017. platio oglas preko cele stranice u Vol Strit žurnalu upozoravajući na opasnosti koje kriptovalute predstavljaju za tržišta kapitala.

Ovih dana, mađarski milijarder dobro je upućen u kriptogovor, prenosi Tportal. Peterfi, “vredan” 25 milijardi dolara, rekao je da je mudro imati dva do tri posto bogatstva u kriptovalutama, čisto za slučaj da “normalne” valute odu k vragu, piše Blumberg, a prenosi net.hr.

I sam poseduje neke, dok je njegova kompanija Interactive Brokers Group Inc. nedavno ponudila kupcima mogućnost trgovanja bitkoinima, itirijumom, lajtkoinom i bitkoin kešom, nakon što su otkrili da se njihovim klijentima žuri da se uključe u akciju.

Peterfi (77) je rekao da će Interactive Brokers iz Grinviča u Konektikatu ponuditi mogućnost trgovine s još pet do 10 kriptovaluta počevši od ovog meseca.

“Moguće je da bi kriptovalute mogle ostvariti izvanredne prinose – čak i ako važi i potpuno suprotno”, rekao je Peterfi. “Mislim da može (vrednost) pasti na nulu, a mislim da može ići na milion dolara”, rekao je u intervjuu. “Nemam pojma.”

Njegov pristup naglašava promenu stava prema kriptovaluti od strane ulagača koji su nekad prezirali ili su bili oprezni prema digitalnim tokenima, ali su shvatili, naročito 2021, da ne mogu sebi da priušte rizik da propuste velike dobitke.

Čak i dok su se cene divlje ljuljale, veliki i mali ulagači su zaronili u bitkoin i itirijum, kao i na nezamenljive tokene i niz drugih kriptovaluta.

Rej Dalio je nedavno otkrio da u svom portfelju drži barem nešto bitkoina i itirijuma samo nekoliko meseci nakon što je dovelo u pitanje korisnost kriptovaluta kao načina čuvanja bogatstva. Osnivač Bridgewater Associatesa gleda na ulaganja kao na alternativni novac u svetu u kojem je “gotovina smeće”, a inflacija narušava kupovnu moć.

Pol Tjudor Džons otkrio je da je investirao u kriptovalute kao zaštitu od inflacije, a gotovo polovina porodičnih kancelarija s kojima posluje Goldman Sachs Group Inc. bila je zainteresovana za dodavanje digitalnih valuta u svoje portfelje, prema nedavnom istraživanju banaka.

Kriptovalute se sve više prodiru u mainstream financije, iako s podeljenim uspehom.

ProShares je pokrenuo prvi američki bitkoin fjučers ETF, koji je privukao više od milijardu dolara u dva dana, pre nego što su prilivi raspršeni i cena pala od njegovog debija u oktobru. Kriptoentuzijasti se još uvek se nadaju da će američki regulatori odobriti ETF koji zapravo drži bitkoin 2022. godine.

Što je još bolje, Coinbase Global Inc. je izašao na berzu i sada ima tržišnu vrednost od 54 milijarde dolara. Njegov osnivač, Brajan Armstrong, “težak” je 9,7 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

Majkl Novograc, koji vodi Galaxy Digital, rekao je prošlog meseca da bi cene mogle kratkoročno pasti. Bilo je puno “pene” na tržištima 2021, rekao je Novograc za Blumberg, dok su se maloprodajni ulagači gomilali u NFT-ove i sledili neobična kriptoulaganja. Digitalni “prorok” sa sjedištem u Njujorku takođe je predvideo da bitkoin neće pasti ispod 42.000 dolara. Godinu je zaključio na oko 46.300 dolara.

“Toliko novca se sliva u ovaj prostor da ne bi imalo smisla da cene kriptovaluta budu puno ispod toga”, rekao je Novograc.

Džesi Pauel, glavni izvršni direktor kriptoberze Kraken, priznaje da bi cene mogle pasti, ali je na Blumberg TV-u 14. decembra rekao da je svaki pomak ispod 40.000 dolara “prilika za kupovinu”. Brzo priznaje da nije uvek u pravu. U avgustu je predvideo da će cene dostići 100.000 dolara po novčiću 2021. godine.

Još uvek ima dosta skepticizma s Vol Strita i od strane i ultrabogatih, ali i pragmatizma.

Ken Grifin iz Citadele nedavno je opisao pomamu za prihvatanjem kriptovaluta kao “džihadistički pohod” na američki dolar. Ali Griffin je rekao da bi i njegova firma trgovala kriptovalutama ako bi bilo više propisa.

Džejmi Dimon iz JPMorgan Chase & Co. nazvao je bitkoin “bezvrednim” u oktobar, ali to se dogodilo čak i kada je bankarski div sa sedištem u Njujorku sve više zapošljavao kako bi pomogao svojim klijentima u trgovini digitalnim valutama.

Tags
Back to top button