Tabaković: Za sada nema povećanja kamatnih stopa, strane direktne investicije 3,6 milijardi evra – Bankar.rs
ANALIZENBSSLIDERSVE VESTI

Tabaković: Za sada nema povećanja kamatnih stopa, strane direktne investicije 3,6 milijardi evra

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da u Srbiji neće doći do povećavanja kamatnih stopa na evro indeksirane kredite jer, kako kaže, iz Evropske centralne banke (ECB), čije odluke utiču i na naše tržište, govore da neće podizati kamatne stope.
Tabaković je navela da je Banka Engleske podigla kamatne stope, ali da američke Federalne rezerve (FED) i Evropska centralna banka (ECB) to još ne nameravaju.

“ECB svoje programe kupovine aktive smanjuju i za sada ono što komuniciraju javno, kažu da neće biti povećanja kamatne stope, jer i oni, kao i mi, vode računa o tome da mi moramo zadržavanjem kamatnih stopa da podstičemo rast i potrošnju građana”, rekla je Tabaković za TV Prva.

Da li će i kako, navodi, okolnosti dovesti do promene u odlukama ECB-a ostaje da se vidi.

“Za sada ne postoji realan strah da će u 2022. godini da se povećavaju kamate na evro indeksirane kredite, jer veliki broj banaka koje su ovde kod nas pozajmljuju novac iz matica iz inostranstva, pa u toj meri mi zavisimo od tih odluka ECD-a”, istakla je Tabaković.

Guverner je naglasila da je i ovoj situaciji važan kreditni rejting zemlje i da je od velikog značaja kada nam kreditne rejting agencije kažu da je Srbija zadržala kreditni rejting i poboljšala izglede za investicioni.

“To za građane znači da imaju sigurnost da Srbija ide dobrim putem i to znači da će zadržavanje kamatnih stopa za godinu dana ostati ili porasti gotovo beznačajno”, rekla je Tabaković.

Strane direktne investicije 3,6 milijardi evra

Srbija će ove godine imati 3,6 milijardi evra stranih direktnih investicija, izjavila je Tabaković.

Istakla je da je to veliki uspeh, s obzirom da je i 2021.godina pandemije, u kojoj se mnoge zemlje tek opravljaju.

“U takvoj godini, Srbija je dostigla nivo stranih direktnih investicija gotovo kao u rekordnoj 2019. godini, kada su bruto strane direktne investicije iznosile 3,9 milijardi evra”, rekla je Tabaković.

Ukazala je da je u vreme neizvesnosti i nesigurnosti to veliki uspeh za Srbiju i istakla da se strani investitori odlučuju da ulažu i otvaraju fabrike u našoj zemlji, što utiče na rast naše privrede, plata, većih prihoda od poreza u budžet.

Na konstataciju novinara da će pojedini reći da strani investitori dolaze zbog velikih subvencija koje država daje, Tabaković odgovara da je Srbija otvorena ekonomija i da je davanje subvencija praksa u svetu.

Istakla je i da je to nasleđena odluka koja je modifikovana i prilagođena današnjim uslovima, i koja se, dodaje, pokazala kao dobra, zbog rasta privrede, otvaranja novih radnih mesta, povećanja plata…

Pet puta veća štednja u dinarima u odnosu na 2012.

Tabaković je izjavila da građani Srbije imaju sve više poverenja u svoju valutu, što pokazuje podatak da se povećava štednja u dinarima.

Tabaković je istakla da je, u odnosu na 2012. godinu, pet puta uvećana štednja u dinarima.

Navela je da i danas štedimo više u evrima nego u dinarima, jer je to, kako kaže, nasleđe.

“Mi to menjamo, jer je pet puta uvećana štednja u dinarima nego u odnosu na 2012. godine. Prešli smo tu magičnu brojku od 100 milijardi dinara štednje u dinarima, ali to i dalje nije mnogo, jer je i dalje najveće učešće u evrima”, rekla je Tabaković.

Istakla je da nije lako uveriti one građane, koji su u prošlosti zbog velike inflacije izgubili sve, da svoju ušteđevinu u evrima pretvore u dinare.

Dodala je da NBS daje redovno informacije o tome koliko je isplativija štednja u dinarima.

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je ta finansijska institucija odlučila da povuče sve naše zlato iz inostranstva, jer mu je mesto u našem trezoru.

Tabaković je objasnila da je prošle godine, kada je bio potpuni prekid saobraćaja, Srbija morala da nabavi najnovije novčanice evra, jer su ljudi u nekoliko nedelja u strahu podizali svoju ušteđevinu.

“Mi to nismo hteli da ograničavamo, ali nije bilo dovoljno efektive u zemlji. Dopremili smo je avionom, tu efektivu, specijalnim letom, i to nije bilo lako. Znači, zašto bi mi rizikovali bilo koju vrstu nekog novog soja i novog prekida da naše zlato koje imamo gde da smestimo i za koje su troškovi vraćanja u zemlju bili vrlo mali, dopremimo u naše trezore”, rekla je Tabaković za TV Prva.

Ona je naglasila da je našem zlato mesto u našem trezoru.

Tags
Back to top button