NIS usvojio Biznis plan za 2022. godinu: Planirane investicije od 25 milijardi dinara – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

NIS usvojio Biznis plan za 2022. godinu: Planirane investicije od 25 milijardi dinara

Odbor direktora NIS a.d. Novi Sad usvojio je Biznis plan za 2022. godinu kojim su planirana ulaganja od 25 milijardi dinara, čime će se omogućiti dalji razvoj i modernizacija kompanije i realizacija ključnih projekata u veoma promenljivom makroekonomskom okruženju.

Biznis planom je potvrđen nastavak realizacije ulaganja u sve segmente poslovanja. Najviše sredstava biće investirano u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa. Takođe, značajna novčana izdvajanja biće realizovana radi dalje modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, razvoja maloprodajne mreže i usluga u Srbiji i regionu, kao i u oblasti proizvodnje i trgovine električnom energijom. Prioritet za NIS ostaju i investicije u zaštitu životne sredine i bezbednost na radu, nastavak procesa digitalne transformacije, unapređenje operativne efikasnosti, kao i dalji razvoj sinergije sa HIP Petrohemijom.

Od konkretnih projekata u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, NIS će nastaviti sa realizacijom programa u Srbiji, proširenjem projekta u Rumuniji i daljim razvojem projekta „Obudovac“ u Bosni i Hercegovini.

Kada je reč o preradi, prioriteti će biti rast obima prerade, uz povećanje dubine prerade, proizvodnja biogoriva i treća faza modernizacije Rafinerije u Pančevu, odnosno nastavak aktivnosti u vezi sa predstojećom rekonstrukcijom postrojenja katalitičkog krekinga (FCC) i izgradnjom postrojenja za proizvodnju ETBE (visokooktanske komponente benzina), što će dodatno povećati vrednost korpe rafinerijskih proizvoda.

U oblasti prometa planirani su dalji razvoj maloprodajne mreže kroz izgradnju novih objekata i rekonstrukciju postojećih benzinskih stanica, realizacija strateškog projekta rekonstrukcije i modernizacije skladišta naftnih derivata, kao i unapređenje kvaliteta robe i usluga.

Puštanje u rad Termoelektrane-toplane Pančevo i nastavak aktivnosti u vezi sa projektom vetropark Plandište osnovni su razvojni projekti u oblasti energetike.

Planirana su i ulaganja u digitalnu transformaciju NIS-a, a projekti koji će biti realizovani na svim nivoima kompanije značajno će doprineti ostvarivanju strateških ciljeva Društva.

Tags
Back to top button