U junu bruto devizne rezerve povećane za 496,8 miliona evra – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKENBSSLIDERSVE VESTI

U junu bruto devizne rezerve povećane za 496,8 miliona evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju juna ove godine iznosile su 22 milijarde i 585 miliona evra, što je mesečni rekord od 2000. godine, saopštila je danas NBS.

U junu su bruto devizne rezerve povećane za 496,8 miliona evra.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 180 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) takođe su zabeležile najviši nivo krajem meseca i na kraju juna iznosile su oko 18,18 milijardi evra.

U odnosu na kraj maja bile su više za 58,4 miliona evra.

Rezultat intervencija NBS-a

Povećanje bruto deviznih rezervi u junu je rezultat intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza (priliv 315 miliona evra), kao i uobičajeno krajem tromesečja nešto većeg priliva po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 259,1 milion evra i po osnovu povlačenja druge tranše po odobrenom stend-baj aranžmanu Srbije sa MMF-om u iznosu od 199,8 miliona evra.

Ostvareni su prilivi i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija kao i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 97,4 miliona evra.

Ti prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi koji su realizovani po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita u iznosu od 100,2 miliona evra, kao i ostalih plaćanja za potrebe države i po drugim osnovima u ukupnom iznosu 85,4 miliona evra, istakla je centralna banka.

Na smanjenje deviznih rezervi u junu dodatno je uticao i negativan efekat faktora na međunarodnom tržištu u neto iznosu od 188,9 miliona evra i u najvećoj meri je rezultat pada svetske cene zlata u dolarima za oko 2,7 odsto i slabljenja dolara u odnosu na evro za oko 1,6 odsto.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu iznosio je 740,3 miliona evra i bio je za 62,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih šest meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 4,03 milijarde evra.
U junu je vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u junu neto kupila 540 miliona evra, dok je od početka godine neto kupila 1,86 milijardi evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru ublažavajući na taj način izražene pritiske ka jačanju dinara prema evru.

Tags
Back to top button