EBRD pomaže malim preduzecima u Srbiji da unaprede posao – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

EBRD pomaže malim preduzecima u Srbiji da unaprede posao

U Srbiji su 132 preduzeća uspešno unapredila poslovanje i poboljšala konkurentnost zahvaljujući programu “EU za Srbiju – EBRD saveti za mala preduzeća”, saopštila je danas Evropska banka za obnovu i razvoj, koja sprovodi projekat.

Program se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom privrede, a finansira ga EU.

Pored toga, 72 preduzeća i 29 konsultanata je prošlo obuku i treninge iz različitih poslovnih oblasti čime su unapredili svoja znanja i veštine.

Takođe, otvoreno je 180 radnih mesta zahvaljujući EU-EBRD programu za mala preduzeća, koji je vredan vredan 2,2 miliona evra.

Putem programa Saveti za mala preduzeća, koji se u Srbiji sprovodi od 2019. godine, domaće firme mogu zatražiti konsultantske usluge za širok spektar oblasti, uključujući implementaciju standarda kvaliteta, razvoj marketinških planova, finansijsku analizu, izradu biznis plana, uvođenje informacionog sistema upravljanja ili poboljšanje energetske efikasnosti.

U saradnji sa odabranim konsultantima, preduzeća rade na razvoju i sprovođenju projekta skrojenih u skladu sa njihovim potrebama.

Pogodnost programa je što su troškovi projekta u visini od 50 do 75 odsto finansirani bespovratnim sredstvima koje je obezbedila EU, što preduzećima ovakvo ulaganje čini dosta pristupačnijim.

Program se finansira sredstvima iz Nacionalnog instrumenta za pretpristupnu pomoć EU (IPA) i za sada je 2.2 miliona evra opredeljeno iz ovih fondova u saradnji sa Ministarstvom privrede.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković poručila je da su mala i srednja preduzeća motor srpske privrede.

„Sredstva koja su obezbeđenja iz IPA fondova na predlog Ministarstva privrede, značajno su doprinela većoj konkurentnosti i boljem poslovanju domaćih preduzeća. Podrška privrednicima, posebno u godini nakon kovid krize, izuzetno je važna. Resor kojim rukovodim i u narednom periodu nastaviće da radi na obezbeđivanju novih radnih mesta i podršci privrednicima“, istakla je Atanaskovićeva.

Program trenutno ulazi u završnu godinu implementacije sa uspešnim rezultatima: 67 odsto preduzeća je godinu dana nakon projekata zabeležilo porast broja zaposlenih i ukupno 180 novih radnih mesta je kreirano, dok je skoro 60 odsto preduzeća registrovalo porast prihoda.

Čak 99 odsto kompanija koje su učestvovale u projektima izjavilo je da bi ponovo sarađivali sa eksternim konsultantima na poboljšanju poslovanja.

Tokom protekle dve godine najveći deo projekata bio je u oblasti digitalizacije i razvoja informacionih sistema ili alata za pospešivanje prodaje putem interneta.

Ovaj trend je posebno izražen od početka pandemije izazvane virusom kovid-19 i ukazuje na porast potrebe za ulaganjem u digitalizaciju.

Menadžer programa iz EBRD Aleksandra Miladinović kaže da je jačanje sektora malih i srednjih preduzeća jedan od prioriteta EBRD-a u Srbiji i da su od osnivanja kancelarije u Srbiji podržali više od 1.000 preduzeća.

Menadžer programa za pomoć MSP i inovacije u Delegaciji EU u Srbiji Dejan Šuvakov je rekao da je EU do sada uložila 14 miliona evra u savetodavnu pomoć srpskim firmama.

„Projekat koji je u toku, omogućiće da 130 srpskih preduzeća unapredi svoje znanje i veštine iz različitih oblasti poslovanja, postane inovativnije i poboljša svoju konkurentnost i produktivnost“, rekao je on.

U okviru programa nastavljena je i saradnja sa Razvojnom agencijom Srbije. Evropska banka za obnovu i razvoj organizovala je radionicu kako bi zaposlenima u RAS-u prenela svoja iskustva i metodologiju s ciljem da se ojačaju kapaciteti agencije za sprovođenje sličnih programa podrške za mala i srednja preduzeća.

Tags
Back to top button