Računovodstveni giganti ove godine prihodovali čak 167,3 milijardi dolara – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Računovodstveni giganti ove godine prihodovali čak 167,3 milijardi dolara

Računovodstvene firme poznate kao Velika četvorka zabeležile su najbolji finansijski performans kada su klijenti u toku pandemije korona virusa pojurili da transformišu poslovanja.

Kompanija KPMG je prijavila godišnje prihode od 32,1 milijardu dolara, što je povećanje od 10 odsto u odnosu na prošlu. Zajedno sa kompanijama Deloitte, EY i PwC, ona će ostvariti ukupan prihod od 167,3 milijarde dolara za finansijsku 2021. godinu, što je povećanje od sedam odsto.

Ovo je najjači zajednički rezultat finansijskih kompanija još od skandala u vezi sa kompanijom Enron, koji je doveo do pada finansijske kompanije Arthur Andersen 2002. godine, piše Fajnenšal Tajms.

Potražnja za profesionalnim savetnicima je porasla prvenstveno jer su rukovodioci brojnih kompanija odlučili da reorganizuju svoje poslovanje u toku pandemije, ali i zbog činjenice da investitori sve više pažnje posvećuju ekološkim, socijalnim i upravljačkim problemima.

Najveći sektor savetodavne kompanije KPMG beleži rast broja sklopljenih poslova, a prodaja je porasla 17 odsto, do nivoa od 13,7 milijardi dolara, zahvaljujući tome što klijenti nisu štedeli u potrazi za savetima o pripajanjima i akvizicijama, novim tehnologijama i sajber bezbednosti.

U KPMG su za tri godine odvojili 1,5 milijardi dolara za ulaganja u ESG, uključujući i razvoj ekspertize koju može ponuditi korporativnim klijentima, iako nije tačno predočeno na koji način će novac biti utrošeno.

U poređenju sa rivalima iz Velike četvorke, KPMG je prijavila najveći rast prihoda u okviru svojih azijsko-pacifičkih operacija, i to u najmanjem od tri poslovna regiona kompanije. Prodaja u ovom regionu je porasla 13 odsto, do skoro šest milijardi dolara

Najsporiji rast ova kompanija beleži u Južnoj i Severnoj Americi, gde je prodaja veća za šest odsto, odnosno na nivou od 11,9 milijardi dolara. Ukupna prodaja je veća za 10 odsto u 12 meseci od kraja septembra, oporavivši se tako od neznatnog pada u prošloj finansijskoj godini.

Firma sa preko 236.000 partnera i zaposlenih u 145 zemalja, ostaje najmanja od firmi u Velikoj četvorci, koja je struktuirana kao mreža pravno odvojenih partnera svuda po svijetu i ne daje informacije o svom profitu na globalnom nivou.

Prodaja usluga vezanih za poreze i pravna pitanja u KPMG je porasla osam odsto do sedam milijardi, dok su prihodi od revizija porasli četiri odsto, nakon pada od jedan odsto prošle godine.

Tags
Back to top button