UniCredit grupa ide u reorganizaciju – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

UniCredit grupa ide u reorganizaciju

Međunarodna bankarska grupa UniCredit sa sedištem u Milanu predstavila je dugo očekivanu reorganizaciju, koja ima za cilj povećanje prihoda za dva posto i neto dobiti za deset posto godišnje u sledeće tri godine, a na drugoj strani namerava do 2024. da podeli vlasnicima 16 milijardi evra u obliku dividendi i otkupa deonica, saopštio je novi prvi čovek Andrea Orcel, koji vodi grupu od aprila ove godine.

Grupacija, koja trenutno deluje na 13 evropskih tržišta: Italija, Nemačka, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Rumunija, Rusija, Slovačka, Srbija i Slovenija, namerava reorganizicijom i ujednačenijim pristupom da postigne ravnotežu između snažnog lokalnog pristupa i nekih područja (nabavka tehnologija) gde se centralizovanim pristupom može učiniti više i smanjiti troškovi, rekao je Orcel.

Pojasnio je da reorganizacija predviđa i smanjenje troškova poslovanja za 1,5 milijardi evra.

UniCredit reorganizacijom stavlja digitalizaciju u prvi plan, a grupa je za to izdvojila 2,8 milijardi evra u periodu 2022-2024. i planira zapošljavanje 2.100 od 3.600 novih ljudi na ovom području. U sledeće tri godine grupa ne isključuje spajanja i preuzimanja, već ih planira, ali uglavnom računa na organski rast, objasnio je Orcel.

Nakon najave reorganizacije, cena dionica UniCredita porasla je za 5,5 posto.

Nakon tri kvartala grupa je ostvarila gotovo tri milijarde evra čiste dobiti, dok je u istom razdoblju prošle godine imala gubitak od 1,6 milijardi evra.

Tags
Back to top button