Švajcarska centralna banka koči jačanje franka – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEFOREXSVE VESTI

Švajcarska centralna banka koči jačanje franka

Švajcarska centralna banka (SNB) mora istrajati u ekspanzivnoj monetarnoj politici kako bi parirala potražnji za frankom, koji ulagači smatraju sigurnim ulaganjem u razdoblju pojačane globalne neizvesnosti, istakla je članica upravnog odbora SNB, Andrea Maechler.

SNB je spremna intervenisati na valutnim tržištima i zadržati kamatne stope u negativnom području kako bi franak bio manje privlačan ulagačima, kazala je Maechler na ekonomskoj konferenciji u Lozani.

Rekordni nivoi depozita po viđenju u SNB-u upućuju na zaključak da banka intenzivnije interveniše na tržištu kako bi zakočila jačanje domaće valute. Franak je nedavno dostigao najviši nivo prema evru u dve godine.

“Apsolutno smo mišljenja da je franak i dalje vrlo jak. Zato… nam treba ekspanzivna monetarna politika… iako nema sumnje da ona sa sobom nosi i određene rizike”, kazala je Maechler.

Upitana postoji li gornji limit za bančin bilans, odgovorila je da u SNB-u uvek važe argumenti za i protiv intervencije.

“Treba nam održiva monetarna politika i moramo sačuvati određeni manevarski prostor”, istakla je Maechler.

Franak jača u kontekstu popustljivije monetarne politike u drugim velikim svetskim ekonomijama, naznaka slabljenja ekonomskih atkivnosti, američko-kineskog trgovinskog rata, promene vlade u Italiji i sve izglednijeg izlaska Britanije iz Evropske unije bez dogovora.

SNB će sledeću sednicu održati 19. septembra, sedam dana nakon Evropske centralne banke (ECB) koja će prema predviđanjima analitičara ponovo ublažiti monetarnu politiku kako bi poduprla posustali ekonomski rast i slabu inflaciju u eurozoni.

Tags
Back to top button