Omikron soj razara valute – različite mere utiču na pad tržišta – Bankar.rs
ANALIZEFOREXIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Omikron soj razara valute – različite mere utiču na pad tržišta

Valute osetljive na rizik su oslabile, a one koje važe za sigurna utočišta su ojačale na današnjem azijskom trgovanju, nakon izjave izvršnog direktora Moderne, Stefana Bansela, da vakcine protiv kovida-19 verovatno neće biti tako efikasne protiv Omikron soja kao što su bile protiv drugih mutacija virusa.

Australijski dolar je pao 0,65 posto na novi 12-mesečni minimum od 0,7093 američkih dolara, a novozelandski dolar se spustio za 0,6 odsto na 0,6783 američkih dolara, i na putu je da zabeleži najgori mesec od maja 2015, nakon objave Banselovog intervjua u Fajnenšel Tajmsu, prenosi Rojters.

Jen je ojačao za 0,3 procenta, tako da se dolar menja za samo 112,97 jena, po najnižem kursu u poslednje dve nedelje.

Prethodno je japanska valuta bila uzdrmana dok su njeni suparnici jačali, pošto su se trgovci osetili sigurnijim zbog vrlo ranih nagoveštaja da bi Omikron mogao biti blaži nego što se strahovalo, kao i zbog poruke predsednika DŽoa Bajdena da SAD neće ponovo uvoditi lokdaun.

Međutim, Svetska zdravstvena organizacija je upozorila na “veoma visok” rizik od rasta broja zaraženih Omikron virusom, a zemlje širom sveta su hitro reagovale pooštravanjem graničnih kontrola.

Evro je bio stabilan na 1,131 dolara, dok je britanska funta neznatno promenila vrednost na 1,3315 dolara.

Kasnije danas treba da bude objavljen najnoviji pokazatelj o inflaciji u evrozoni.

Pre pojave Omikrona, glavni pokretač kretanja valuta bila je percepcija trgovaca o tome kojom brzinom će globalne centralne banke povlačiti svoje programe podsticaja iz ere pandemije i podizati referentne kamatne stope u nastojaju da zauzdaju rast inflacije a da ne osujete privredni rast.

U govoru pripremljenom za današnje obraćanje u Kongresu, predsednik Federalnih rezervi DŽerom Pauel navodi da bi Omikron mogao da izazove da inflatorni pritisci potraju duže. To bi potencijalno pojačalo potrebu da se ranije pristupi povećanju kamatnih stopa, dok su trgovci na prvu vest o otkriću Omikrona reagovali tako što su odbacili opklade da će FED pooštravati monetarnu politiku zbog rizika po rast.

Predstojeće povećanje FED-ove kamatne stope ranije je podupiralo rast dolara.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute u odnosu na šest glavnih rivala, trguje se, prema poslednim raspoloživim podacima, na 96,075 poena, što je blizu njegove najniže vrednosti od 95,973 boda zabeležene u petak, kada je pretrpeo najveći jednodnevni pad od maja.

Tags
Back to top button