Nova vlast u Nemačkoj namerava da satnicu minimalne plate poveća na 12 evra – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Nova vlast u Nemačkoj namerava da satnicu minimalne plate poveća na 12 evra

Za skoro dva miliona radnika u Nemačkoj satnica minimalne plate biće povećana za 25 posto. Umesto dosadašnjih 9,60 evra iznosiće 12 evra.

Ovo je dogovorila nova koaliciona vlast za koju predstoji da bude potvrđena u parlamentu. Socijaldemokratska partija (SPD), Zeleni i neoliberalni Slobodni demokrati (FDP) su 24. novembra obznanili da su postigli dogovor za formiranje vlasti. Ranije je dogovoreno da novi kancelar bude socijaldemokrata Olaf Scholz.

Kako je istakao ekonomista kompanije za finansijske delatnosti ING Carsten Brzeski, dva miliona radnika ima minimalnu platu ili pet posto od ukupnog broja radnika u Nemačkoj. U koalicionom sporazumu tri stranke nije navedeno da li će i, ako hoće, kako inflacija uticati na ovu stavku.

Ekonomista banke UBS Felix Huefner je naglasio da bi ovakva odluka mogla uzrokovati rast svih plata. Međutim, prema pisanju CNN-a, Centralna banka je napravila neuobičajen korak javno kritikujući ovu meru. Ocenila ju je kao zabrinjavajuću, jer smatra da će imati negativan uticaj na veće plate, prenosi Bankar.me.

U Nemačkoj je 2015. prvi put određena minimalna plata te je tada satnica iznosila 8,50 evra. Podrška određivanju minimalne plate raste širom Evrope, prenosi CNN.

Tags
Back to top button