Cena bitkoina od jutros pala čak 8% – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Cena bitkoina od jutros pala čak 8%

Bitkoin je danas oštro pao, za gotovo 8,0 odsto, nakon izveštaja o novom soju koronavirusa koji je potencijalno otporan na vakcinu.

To je navelo investitore da se oslobađaju rizične imovine u korist sigurnih utočišta kao što su državne obveznice, jen i dolar.

Bitkoin je potonuo za čak 7,8 procenata na 54.377 dolara, na najniži nivo od 12. oktobra, izveštava Rojters.

Najveća svetska digitalna valuta po tržišnoj kapitalizaciji je na putu da zabeleži najdublji jednodnevni pad od 20. septembra ove godine, pri čemu je izgubila više od petine vrednosti u odnosu na rekordan nivo od 69.000 dolara koji je dostigla ranije ovog meseca.

Naučnici su saopštili da novi soj virusa, koji je otkriven u Južnoj Africi, Bocvani i Hong Kongu, predstavlja neobičnu kombinaciju mutacije, koja je može da ga učini opornim na imuni odgovor organizma ili prenosivijim i zaraznijim od Delte.

“Njegovo širenje, posebno na druge zemlje, moglo bi dodatno da smanji apetit investitora na kripto tržištima. Oporavak bitkoina će verovatno biti ograničen i tržište bi trebalo da se pripremi za dalje gubitke”, kaže Juja Hasegava sa Bitbank berze u Tokiju.

Manje kriptovalute, koje imaju tendenciju da se kreću u tandemu sa bitkoinom, takođe su pale.

Eter, drugi najveći token po tržišnoj kapitalizaciji, stropoštao se za čak 11,6 odsto na najniži nedeljni nivo.

Prema najnovijim raspoloživim podacima, trguje se na nivou od 4.070 dolara, što je za oko 18 procenata ispod njegove rekordne vrednoti zabeležene 10. novembra.

Tags
Back to top button