ECB najavila vanredni paket pomoći od 750 milijardi evra – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

ECB najavila vanredni paket pomoći od 750 milijardi evra

Evropska centralna banka (ECB) najavila je vanredni program kupovine obveznice u vrednosti 750 milijardi evra, u nastojanju da pomogne ekonomijama da prebrode finansijsku krizu izazvanu pandemijom korona virusa.

Ove mere pozdravile su Nemačka i Francuska, prenosi Hina.

“Vanredni pandemijski program otkupa”, kako je ta evropska institucija nazvala program, uključivat će kupovinu obveznica javnog i privatnog sektora, piše u saopštenju ECB-a.

“Vanredna vremena zahtevaju vanredne akcije. Nema granica našoj predanosti evru. Odlučni smo koristiti puni potencijal naših alata u okviru našeg mandata”, napisala je na Twitteru predsjednica ECB-a Kristin Lagard.

Odluka o otkupu obveznica dogovorena je telefonskim razgovorom članova Odbora ECB-a u sredu naveče, kao odgovor na kritike da ECB nije pripremila dovoljno mera za ublažavanje posledica epidemije korona virusa.

Odluku ECB-a odmah su pozdravili francuski predsednik Emmanuel Macron i nemački ministar privrede Peter Altmejer.

“Puna podrška vanrednim merama koje je donio ECB”, rekao je Macron i dodao da je sada  na evropskim državama da se uključe i pojačaju intervencije u budžet kako bi pokazale veću finansijsku solidarnost.

Monetarni potsticaj trebao bi pokazati da je Evropa odlučna prevladati krizu izazvanu korona virusom, kazao je Altmejer.

“Nadam se da će te mjere, takođe, jasno pokazati berzama i tržištima da će Evropa štititi svoje interese i da je Evropa odlučna prevladati ovu krizu”, rekao je nemački ministar privrede.

Tags
Back to top button