Pod vulkanom niče potpuno novi grad – Bitkoin Siti – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Pod vulkanom niče potpuno novi grad – Bitkoin Siti

Salvador, jedina država na svetu u kojoj je bitkoin (uz američki dolar) službena valuta, planira da izgradi čitav grad temeljen na toj kriptovaluti.

To je u subotu objavio predsednik Najib Bukele na predstavljanju “Nedelje bitkoina” u Salvadoru, piše portal CoinDesk.

“Bitcoin City” će biti smešten u zaljevu Fonseka, nedaleko od vulkana. Vlada u podnožju samog vulkana planira da sagradi i elektranu koju će pogoniti geotermalni izvori, a energijom će snabdevati grad i ‘rudarenje’ bitcoina, kazao je predsednik.

Prema Bukeleu, “Bitcoin City” će biti pravi grad sa stambenim i trgovačkim četvrtima, restoranima, aerodromom i železničkom stanicom. Grad će biti izgrađen u obliku kruga (poput novčića), a na centralnom trgu biće izložen i veliki simbol bitkoina. Grad neće imati vlastitih prihoda, vlasništva, ni poreza, prenosi Jutarnji list.

Bukele je takođe rekao da planira izdavanje “bitkoin obveznice” u vrednosti jedne milijarde dolara, finansijski instrument koji će razviti Blockstream na Liquid Networku. Od tog iznosa, 500 miliona će biti iskorišćeno za izgradnju infrastrukture za rudarenje bitkoina u novom gradu, a ostalih 500 za kupovinu dodatnih bitkoina. Uz trenutnu cenu za trgovanje bitkoinom od 59.000 dolara, država će ovim potezom dobiti zalihu od 2.000 bitcoina.

Predsednik Salvadora na prezentaciji “Bitcoin Cityja” usporedio se s Aleksandrom Velikim i Aleksandrijom koju je on sagradio. Za “Bitcoin City” je rekao da će postati novi svetski finansijski centar, a pomenutu obveznicu koju će izdati nazvao je “vulkanskom”.

Salvador namerava da kreira zakone o hartijama od vrednosti i da licencu firmi Bitfinex Securities da sprovede izdavanje, saopštio je Blockstream.

Tags
Back to top button