Vlada ograničila cenu hleba na 46 dinara – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Vlada ograničila cenu hleba na 46 dinara

Vlada Srbije donela je Uredbu o obaveznoj proizvodnji i maksimalnoj maloprodajnoj ceni hleba od brašna tipa 500, poznatog kao “sava”, na 46 dinara u narednih šest meseci, sa mogućnostima produženja.

Ovo je juče saopštila ministarka trgovine Tatjana Matić i najavila da je planirana intervencija iz robnih rezervi. Ona je istakla da je to urađeno kako bi se obezbedilo snabdevanje tržišta ovom osnovnom životnom namirnicom i sprečilo veće poskupljenje, zbog rasta cena žitarica i brašna koje su dostigle rekordni nivo u svetu i kod nas.

“Maloprodajna cena hleba “sava” ubuduće neće moći da pređe 46 dinara”, istakla je Matićeva.

“Bez obzira na poremećaje na tržištu, pre svega kada je u pitanju poskupljenje pšenice, Srbija ima dovoljno zaliha i obezbediće i dodatnu intervenciju iz Republičkih robnih rezervi od 30.000 tona brašna pekarima i mlinarima kako bi ova cena ostala stabilna. Ako bude potrebe, odreagovaće se i dodatnim količinama.”

Ona je rekla da je Unija pekara Srbije saglasna sa ovim merama Vlade Srbije. Kao što su “Novosti” prve objavile, velike industrijske pekare podigle su cenu osnovne vrste belog hleba koji je poznat pod imenom “sava”. Zato je za poslednjih mesec dana poskupeo pet dinara u trgovinskim lancima širom Srbije i uglavnom košta od 44 do 49 dinara. I u većina zanatskih pekara, gde je ova vekna obično malo skuplja nego u megamarketima, isto su toliko podigli cenu, pa za pola kilograma treba izdvojiti od 45 do 55 dinara.

Na ovaj skok je uticalo veliko poskupljenje troškova proizvodnje, a taj trend bi se nastavio da Vlada nije uredbom to zaustavila. Porasle su cene žita, brašna, kvasca, struje, kao i troškovi transporta. Svi inputi na tržištu su poskupeli 20 do 40 odsto tako da je morao i hleb. Kako su iz Unije pekara naveli, hlebno žito sada košta 48 dinara. Struja je sa 47 do 50 evra po megavat-času poskupela na 120 evra u proseku.

Ministarka je juče naglasila da Srbija raspolaže dovoljnim robnim rezervama i da se bez obzira na bilo kakva poskupeljenja energenata, to neće odraziti na maksimalnu maloprodajnu cenu hleba “sava”.

Ministarka trgovine Tatjana Matić podsetila je da je Vlada Srbije poslednju uredbu ovog tipa stavila van snage pre dve godine kada je maksimalna maloprodajna cena bila 46,5 dinara. Pre toga, kako je navela, na snazi je bio propis prema kom je ta cena iznosila 48,8 dinara.

Novosti

Tags
Back to top button