AIK banka potpisala ugovor o kupovini Sberbanke Srbija – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

AIK banka potpisala ugovor o kupovini Sberbanke Srbija

„Sberbanka Evropa“ postigla je dogovor sa grupom investitora o prodaji ćerki-banaka u istočnoj i centralnoj Evropi, saopštila je pres-služba banke.

Ukupna vrednost ugovora je oko 500 miliona evra, a prodaju se ćerke-banke u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji, prenosi Sputnik.

Kako se navodi, ugovor je potpisa sa kompanijama „AIK Banka a.d. Beograd“ , „Gorenjska banka d.d. Kranj“ i „Akri Jurop Sajprus limitid“.

Ukupna aktiva tih banaka iznosi 7,329 milijardi evra. Radi se o 162 podružnice i 600.000 klijenata.
Očekuje se da ugovor bude odobren 2022. godine.

Kako objašnjavaju u banci, doneta je odluka da se smanji prisustvo u centralnoj i istočnoj Evropi kako bi se usredsredili na nova tržišta i nove biznis modele.

Po postojećem modelu u sklopu „Sberbanka Evropa“ nastavlja da radi samo „Sberbanka Češka“.

AIK banka je potpisala kupoprodajni ugovor o preuzimanju Sberbanke Srbija, u sklopu širenja poslovanja svoje bankarske grupe na šest tržišta, saopšteno je večeras.

Ta transakcija je deo zajedničkog ugovora potpisanog između Sberbanke Evrope i AIK banke, Gorenjske banke iz Kranja i AEC Ltd. o kupovini Sberbanke subsidijara u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Mađarskoj čija ukupna aktiva iznosi 7.329 milijarde evra.

Predsednica Izvršnog odobra AIK banke Jelena Galić rekla je da, posle uspešno realizovanog preuzimanja Alfa banke u Srbiji i Gorenjske banke u Sloveniji, ova akvizicija predstavlja još jedan izuzetno važan korak u daljem razvoju AIK banke, ali i svojevrsnu potvrdu njenog dosadašnjeg poslovanja.

„Jačanje prisustva u zemljama u kojima već poslujemo, ali i širenje poslovanja naše bankarske grupe na nova tržišta, u skladu je sa našim strateškim opredeljenjem da se pozicioniramo kao jedna od vodećih bankarskih grupacija u regionu Centralne i Istočne Evrope. Pored rasta poslovanja, naš primarni cilj ostaje da klijentima, kako postojećim tako i novim, pružamo najkvalitetnije korisničko iskustvo kroz inovativne i savremene bankarske proizvode kreirane u skladu sa njihovim realnim potrebama“, istakla je Galić.

Posle realizaciji procesa akvizicije Sberbanke subsidijara u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj i Mađarskoj, AIK banka biće na čelu regionalne bankarske grupacije čija veličina aktive prelazi 11 milijardi evra.

Sa ovom akvizicijom, AIK banka nastavlja svoje poslovanje sa jakom kapitalnom osnovom i veličinom aktive koja je pozicionira među prvih pet banaka na domaćem tržištu u Srbiji, sa tržišnim učešćem od 8,3 odsto.

Završetak transakcije se očekuje tokom 2022. godine, po dobijanju saglasnosti nadležnih nacionalnih i evropskih regulatornih tela, navodi se u saopštenju AIK banke.

AIK banka je jedna od vodećih banaka u Srbiji sa sedištem u Beogradu i tradicijom od 45 godina, a od 2019. godine postaje prva banka iz Srbije koja je iskoračila na tržište Evropske unije. Predstavlja jednu od vodećih finansijskih institucija u regionu, sa kompletnom ponudom finansijskih rešenja za privredu i stanovništvo, širokom mrežom filijala i naprednim digitalnim proizvodima.

Banka je na kraju prošle godine imala aktivu od 2,1 milijarde evra i depozite od 1,7 milijardi evra.

Tags
Back to top button