Crnogorska berza električne energije počinje sa radom u drugoj polovini 2022. – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Crnogorska berza električne energije počinje sa radom u drugoj polovini 2022.

Crnogorska Berza električne energije (BELEN), evropska berza električne energije EPEX SPOT i slovenačka berza električne energije BSP SouthPool potpisali su ugovor o uspostavljanju crnogorske berze i dan-unapred tržišta.

Posle nekoliko godina neuspešnih tendera i pregovora sa zainteresovanim kompanijama, BELEN je konačno uspeo da pronađe partnera za osnivanje berze električne energije. Albanija, Kosovo, Crna Gora i Severna Makedonija, ugovorne strane Energetske zajednice, već nekoliko godina ne uspevaju da formiraju berze električne energije. Od članica Energetske zajednice berzu u regionu ima samo Srbija (SEEPEX).

BELEN, EPEX SPOT i BSP SouthPool su se potpisivanjem ugovora o pružanju usluga obavezali na razvoj transparentnog i efikasnog tržišta električne energije, koje će omogućiti Crnoj Gori da se poveže sa susednim zemljama u skladu sa standardima Evropskog internog tržišta električne energije (IEM), saopštio je BELEN (eng. MEPX).

Saradnja, kako se dodaje, uključuje podršku za uspostavljanje procesa i procedura potrebnih za funkcionisanje dan-unapred tržišta u Crnoj Gori, povezivanje tržišta sa susednim zemljama i procese kliringa i finansijskog poravnanja, prenosi balkangreenenergynews.com.

Planirano je da crnogorsko dan-unapred tržište električne energije krene sa operativnim radom u drugoj polovini 2022, a da se odmah nakon toga započne povezivanje sa susednim tržištima, naveo je BELEN.

Prema riječima Matije Medojevića, izvršnog direktora BELEN-a, ciljevi ove firme uključuju povezivanje nacionalnog tržišta električne energije sa najmanje jednom susednom zemljom, kao i kasnije uspostavljanje unutardnevnog i fjučers tržišta.

Huan Perez, direktor za strateški razvoj berze EPEX SPOT, izrazio je zadovoljstvo zbog ugovora o pružanju usluga koji će partnerima omogućiti da iskoriste benefite dobro poznatih rešenja za trgovinu i kliring koja pruža EPEX SPOT.

Inače, BELEN je na tenderu u martu 2019. odabrao berzu Nord Pool za partnera u uspostavljanju crnogorske berze, ali su pregovori bili neuspešni.

Tags
Back to top button