Polovina bankomata u Hrvatskoj mogla bi biti uklonjena zbog troškova – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Polovina bankomata u Hrvatskoj mogla bi biti uklonjena zbog troškova

Čak polovina bankomatske mreže u Hrvatskoj, koja ima 6.000 bankomata, mogla bi zbog velikih troškova biti ugašena zbog uvođenja dodatne regulative za zaštitu i sigurnost bankomata.

Banke su već ukidale bankomate za koje su procenile da je trošak njihovog održavanja veći od koristi koju imaju od visine prometa i brojnosti klijenata. Prema regulativi veća sigurnost bankarske mreže nužna je kako bi se smanjile kriminalne radnje na bankomatima. Banke bi zbog toga u sigurnost bankomata trebalo da investiraju po nekoliko hiljada evra. Stoga su najavile povlačenje dela bankomata iz upotrebe, posebno onih u ruralnim područjima, preneo je Bonitet.

Banke ipak od MUP-a traže kompromisno rješenje vezano za sigurnost bankomata jer sada ulažu 80 do 100 miliona evra u IT sisteme radi konverzije kune u evro koja je nužna zbog skorog uvođenja evra.

Iz MUP-a poručuju kako je propisano da se bankomati štite sistemom elektrohemijske zaštite kojim se trajno označuju i uništavaju novčanice pri pokušaju nasilne provale. Tako zaštićeni bankomati moraju na vidljivom mestu imati istaknutu oznaku o toj vrsti zaštite.

Izvor: Hayat.ba

Tags
Back to top button