EPS formalno postao akcionarsko društvo – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

EPS formalno postao akcionarsko društvo

Elektroprivreda Srbije (EPS) je u utorak 18. aprila zvanično postala akcionarsko društvo. Prema saznanjima portala N1, EPS je upisao ukupno 36,5 miliona komada akcija, nominalne vrednosti 10.000 dinara po akciji.

Akcije su upisane u Centralni registar hartija od vrednosti, u vlasništvu su države, a vrednost EPS iznosi 365,1 milijardu dinara, ili oko 3,1 milijardu evra.

Kao osnov za upis akcija navedena je „promena pravne forme u akcionarsko društvo“.

Proces transformacije EPS u zatvoreno akcionarsko društvo omogućeno je usvajanjem Statuta kompanije, i to na sednici Nadzornog odbora održanoj 4. aprila.

Ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović je po usvajanju Statuta, gostujući na RTS, naglasila da neće biti privatizacije EPS, kao i da će ta kompanija imati samo jednog akcionara – državu.

Glavni broker brokerskog društva Momentum Securities Nenad Gujaničić tada je za Biznis.rs ocenio da transformacija kompanije u formu akcionarskog društva ima smisla samo ako se na kraju tog put kompanija pojavi na berzi.

„Akcionarsko društvo koje nije kotirano na berzanskom tržištu ne može da bude efikasno niti da koristi prednosti ove organizacione forme, jer bi mu nedostajala kontrola tržišta kroz mehanizam berzanske cene. Šta će konkretno biti sa EPS-om teško je reći, ali je sigurno da će odluka o kotiranju na berzi biti najbolji pokazatelj da li je u pitanju suštinska ili samo nominalna transformacija“, istakao je Gujaničić.

Podsetio je i da je EPS predmet zakona o pravu na besplatne akcije, što znači da bi građani trebalo da raspodele 15 odsto kapitala, a da bi nešto manji paket akcija trebalo da pripadne sadašnjim i bivšim zaposlenima.

N1

Tags
Back to top button