APR: U 2022. elektronska registracija za sva preduzeća – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

APR: U 2022. elektronska registracija za sva preduzeća

Iduće godine osnivači svih firmi u Srbiji moći će svoja preduzeća da registruju elektronskim putem, bez potrebe dolaska na šaltere Agencije za privredne registre. Trenutno to mogu da učine preduzetnici i preduzeća u formi DOO – društva sa ograničenom odgovornošću. Tokom iduće godine elektronska registracija, prema najavama iz APR, biće omogućena i za sve preostale forme privrednih društava – akcionarska, ortačka i komanditna društva.

„U 2022. godini biće uvedene onlajn registracione prijave osnivanja za sve preostale pravne forme privrednih subjekata, za promene registrovanih podataka i brisanje, a elektronski postupak registracije, kao najefikasniji i najekonomičniji, biće jedini način rada u Registru privrednih subjekata, za koji je potrebno da se korisnici na vreme pripreme“, ukazala je Agencija za privredne registre.

Prema podacima APR, za devet meseci ove godine, putem servisa eRegistracija osnovano je 8,10 odsto preduzetnika i društava sa ograničenom odgovornošću (DOO) od ukupnog broja privrednih subjekata osnovanih od početka godine.

„Portalu sa eServisima APR pristupa se preko sistema za centralizovano prijavljivanje. Uz pomoć korisničkog naloga pristupa se aplikaciji, odnosno elektronskoj prijavi za osnivanje preduzetnika i društva sa ograničenom odgovornošću (jednodomnog ili dvodomnog)“, objašnjavaju u APR.

Elektronska prijava osnivanja može se podneti ukoliko podnosilac ima kvalifikovani elektronski sertifikat (elektronski potpis), instalirani čitač elektronskih kartica i NEXU aplikaciju, koja omogućuje elektronsko potpisivanje bilo kojim sertifikatom, a koja je dostupna na sajtu APR.

„Uz navedeno, podnosilac elektronske prijave treba da ima bilo koju vrstu platne kartice za plaćanje naknade za elektronsku registraciju osnivanja, koja je niža od naknade za registraciju osnivanja sa prijavom i dokumentacijom podnetim u papirnoj formi“, ističu u APR.

Elektronska forma rešenja o osnivanju, nakon završenog postupka registracije, preuzima se, navodi se – iz same aplikacije putem koje se podnosi elektronska prijava, ili ga podnosilac može primiti i putem elektronske pošte, ukoliko se Agenciji prijavi adresa za prijem elektronske pošte.

„Uporedni podaci APR-a pokazuju da je broj korisnika ovog elektronskog servisa APR-a višestruko povećan u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu, kao i da je do povećanja broja elektronski registrovanih osnivanja društava sa ograničenom odgovornošću i preduzetnika došlo naročito u periodu od izbijanja pandemije kovida-19 i proglašenja vanrednog stanja, odnosno zatvaranja šaltera. Naime, za devet meseci 2019. godine elektronski je osnovano 4,4 odsto preduzetnika i tri odsto DOO od ukupnog broja privrednih subjekata osnovanih u navedenom periodu te godine“, navode u Agenciji za privredne registre.

N1 info

Tags
Back to top button