Sberbank postala najvrednija banka u Evropi – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Sberbank postala najvrednija banka u Evropi

Sber (ranije poznata kao Sberbank) postala je 7. oktobra najvrednija banka u Evropi. Prethodno je prvo mesto držao britanski HSBC, izvestili su ruski mediji.

Kako je izvestio bne IntelliNews, ruski berzanski indeks RTS skočio je u drugoj sedmici oktobra i prvi put u deceniji probio se iznad granice od 1800. Iako je vodeći RTS indeks od početka godine porastao za oko 32 posto, većina ulagačke pažnje usmerena je na bankarski sektor, koji je 8. oktobra porastao za preko 70 posto. Sber i TCS Grupa privukli su najveću pažnju pokrećući rast vrednosti sektora.

Cena deonica Sberbank obnovila je svoj istorijski maksimum: jedna deonica vredila je više od 366 rubalja (5,10 dolara). Tržišna kapitalizacija 7. oktobra premašila je 8,25 biliona rubalja (113 milijardi dolara), nasuprot HSBC-u koji je imao kapitalizaciju manju za 30 milijardi dolara.

Potpredsednik Sberbanke Vladislav Kreinin napomenuo je u jednom intervjuu da će rast čisto bankarskih usluga, uzimajući u obzir novu uredbu, biti ograničen u sledećih deset godina i da će sav rast doći od okretanja banke prema fintechu i internet uslugama, prema navodu Russia Business Today.

Oko stotinu od 13.000 poslovnica banke već je transformisano u okviru novog ekosistema, a u planu je otvaranje još oko 6.000, izvestio je TV kanal “Rusija 24”.

Tags
Back to top button