Erste banka: U Srbiji u porastu plaćanja karticama na internetu – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Erste banka: U Srbiji u porastu plaćanja karticama na internetu

Dinarska plaćanja karticama na internetu u Srbiji beleže rast od 70 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok su u prodavnicama kartica u drugom tromesečju ove godine korišćene skoro 90 miliona puta, što je 28,36 odsto više nego u istom periodu lane, objavila je danas Erste banka.

Pandemija je, kako je navedeno, značajno promenila potrošačke navike, dovodeći do snažne ekspanzije e-trgovine i savremenih načina plaćanja.

Broj dinarskih transakcija plaćenih karticom putem interneta se više nego duplirao 2020. u poređenju sa 2019. godinom, tačnije bio je veći za 103,55 odsto, precizirano je u saopštenju.

Najnoviji podaci pokazuju da su se novostečene navike zadržale i da su građani očito uvideli brojne prednosti kupovine i “bankarstva iz fotelje”.

Elektronskim putem, bez odlaska u banku, sve češće se otvaraju računi i podnose zahtevi za gotovinske kredite.

Prema izveštaju Narodne banke Srbije za drugo tromesečje ove godine, broj korisnika elektronskog bankarstva se povećao za 12,8 odsto, a mobilnog bankarstva za 33 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Na daljinu je zaključeno više od 23.000 ugovora o finansijskim uslugama.

U istom kvartalu izvršeno je oko 7,6 miliona onlajn transakcija platnim karticama i elektronskim novcem, više nego u celoj 2018. godini.

To u odnosu na isti period prošle godine predstavlja povećanje od 55,39 odsto, a rast je još veći ako se posmatraju samo dinarska plaćanja karticom na domaćim sajtovima – bilo ih je 70 odsto više u odnosu na 2020.

U drugom tromesečju ove godine je proširena i prihvatna mreža kartica na ukupno 109.787 POS terminala, što je za 15,36 odsto, to jest 14.617 novih uređaja više, a broj sajtova koji ih primaju povećan je za 77,37 odsto.

Od početka godine, skoro 17 odsto od ukupnog broja računa je otvoreno onlajn, naveli su u Erste banci.

“Imajući u vidu da je pandemija promenila navike svih nas i da na sve načine pokušavamo da izbegnemo odlazak u zatvorene prostore kada postoji alternativa, mi smo, zajedno sa našim partnerima iz kompanije Viza odlučili da dodatno podstaknemo elektronske servise i usluge”, rekli su iz Erste banka.

Kako je precizirano, do kraja novembra, novi klijenti koji zahtev za otvaranje dinarskog računa podnesu onlajn, nakon prva tri korišćenja Viza klasik debitne kartice na POS terminalima ili preko interneta (za iznose veće od 1.000 dinara), na poklon dobijaju 3.000 dinara.

“Pored toga, mesečno održavanje računa otvorenog na ovaj način je besplatno u narednih 12 meseci”, objasnili su u Erste banci.

Podseća se i da je istraživanje kompanije Viza, sprovedeno krajem prošle godine u okviru kampanje “U korak sa digitalnom budućnošću”, pokazalo da oko 70 odsto korisnika platnih kartica u Srbiji nabavlja robu i usluge putem interneta.

Od toga, 44 odsto potrošača obavlja onlajn kupovinu nekoliko puta mesečno, 45 odsto odsto to čini nekoliko puta godišnje, dok sedam odsto kupuje preko interneta nekoliko puta nedeljno.

Kao glavne prednosti kupci ističu uštedu vremena, sigurnost, brzinu, uštedu novca i praktičnost, veliki izbor, kao i činjenicu da za kratko vreme mogu da pronađu i uporede razne ponude.

Popusti prilikom onlajn kupovine su posebna motivacija, baš kao i besplatna dostava, naveli su iz Erste banke. //

Beta

Tags
Back to top button